Veganské recepty – rozcestník sladkého pečení

Máme rádi sladké a věřte, že i bez vajíček, mléka a tuny cukru se dají vykouzlit opravdové pochoutky k odpolední kávě či sladké snídani.

Protože receptů na blogu je již poměrně dost, rozhodla jsem se vytvořit tento rozcestník, který vám orientaci na blogu snad usnadní. Veganské recepty na buchty, bábovky a veganské dezerty na jednom místě.

Buchty a bábovky – super pečivo na cesty. V létě s ovocem, v zimě nejlépe s jablky a ořechy. Ke slazení používám nejčastěji sirupy – rýžový, datlový či sladěnku. Sem tam přidám také trochu hnědého cukru nebo javorového sirupu. Skvělým sladidlem veganského pečiva je také sušené ovoce – rozinky, švestky, meruňky.

Veganské dezerty – myslím tím nejrůznější čokoládové pochoutky, dorty a brownies dělám doma málo. Většinou k nějakým větším příležitostem. Ale láká mě překonávat nejrůznější výzvy a předělávat klasické recepty na veganskou podobu, tak snad si najdu více času a brzy k řepným brownies přidám další skvělý recept na chutný dezert.

 

Vegan buchty a bábovky:

WP_20151007_09_46_52_ProCinnamon Buns – skořicové rolky – Milujete vůni a chuť skořice? Potom si tyto sladké kynuté rolky jistě zamilujete.

Pokud zrovna skořici neholdujete, zkuste rolky naplnit mákem. Také to jde a chutnají taktéž skvěle!

perník Nadýchaný a vláčný perník – Vegan buchta bez náplně či krému může být i za tři dny stále vláčná a dobrá. Moje premiéra s vanilkovou hraškou a povedlo se – hraška není v perníku vůbec cítit a buchta je opravdu moc dobrá.

DSC03928Maková bábovka s celým mákem – Milujete mák? Já ano! Skvělý zdroj vápníku, draslíku a hořčíku.

Za vyzkoušeni jistě také stojí makové mléko. Snadno si jej připravíte doma. Stačí mák a voda a během pár okamžiků máte hotovou plnohodnotnou a výživnou svačinku.

DSC_0859Jablková bábovka s ořechy – Mé další oblíbené veganské pečivo je tato bábovka. Spojení jablek a ořechů je skvělý start do nového dne. Když si k ní ještě uvaříte obilnou kávu s rostlinným mlékem, máte dokonalou víkendovou snídani.

DSC03470Mrkvánky a řepánky s povidlím – Tyto šátečky jsou oblíbené zejména u naší Nelči. Momentálně je plníme kořeněnými jablečnými povidly, které jsme si u babičky vyrobily.

Kromě povidel do mrkvánků i řepánků můžete nacpat také domácí džem. Dokázala bych si zde představit třeba meruňkový, mňam!

Ovocné koláče:

DSC_0232Borůvkovo-rybízový koláč s drobenkou – Ovocné dezerty pečeme zejména v létě. Rybíz, borůvky, maliny – pro mě chutě a vůně léta. Tento recept na veganský dezert však snese opravdu hodně. Různé druhy ovoce, mouky, rostlinná mléka – vždy chutná jinak a vždy skvěle.

DSC03952Šťavnatý švestkový koláč – Můj první počin se šlehaným natural Tofu. A tajný tip – vyměňte švestky za meruňky, jejich příjemná kyselost je v tomto receptu velmi žádoucí.

Díky tofu a lněnému semínku na povrchu koláče, dostanete vyváženou svačinku k odpolední kávě.

Veganské dezerty:

DSC03723Brownies z červené řepy – Brownies patří mezi mé nejoblíbenější veganské dezerty. Rozhodně doporučuji koupit opravdu dobrou čokoládu, na chuti je to znát.

Nebojte se toto brownies naservírovat odpůrcům řepy. V chuti není vůbec znát.

Bezlepkové veganské pečení:

jáhelníkMakový jáhelník se švestkami – Jáhelník zná snad každý. Ale zkoušeli jste již do těsta přidat mletý mák? Super bezlepková a zdravá pochoutka.

Nejvíce si jáhelník vychutnám v zimě. Z uskladněných domácích jablek. Parádní nedělní snídaně.

DSC03379Jáhlový dort s jablky – S jáhlami se dá experimentovat opravdu hodně. Tento recept na veganský dezert je velmi variabilní. Nebojte se experimentovat.

Recept na tento veganský bezlepkový dort můžete využít například na oslavě prvních narozenin dítěte. Bez výčitek, že by vašemu drobečkovi bylo po něm nedobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.