Neděle. Venku vítr a Nelinka rozhodla, že ráno ven nejdeme. Tak jsem začala přemýšlet, co bychom mohly upéct dobrého, když je ta neděle. Včera Honza mluvil o čokoládě, tak jsem mu chtěla udělat radost a začala jsem vymýšlet recept s použitím čokolády.
Dlouho básním o brownies – našla jsem v lednici již trošku scvrklou řepu a tak bylo jasno. Uděláme brownies s červenou řepou, čokoládou a oříšky. A výsledek je skvělý! O recept se tedy podělím a vy se řepy v zákusku vůbec nebojte.
Ingredience:
500 gramů červené řepy (oloupané)
230 gramů špaldové mouky
60 gramů raw kakaa
200 ml rostlinného mléka (použila jsem zbytek ovesného)
50 ml oleje (použila jsem lískooříškový)
1 lžíce vinného kamene (kypřicí prášek)
80 gramů vysokoprocentní čokolády
2 hrsti nasekaných oříšků (použila jsem vlašské)
Postup:
Nejprve se zaměříme na řepu. Po oloupání ji nakrájejte na malé kousky a uvařte ve vodě do měkka. Mezitím si můžete připravit nádobu, ve které se bude brownies péct. Já jsem použila klasickou dortovou formu, kterou jsem si vymazala olejem a vysypala strouhaným kokosem.
Poté, co se řepa uvaří do měkka ji mixérem společně s rostlinným mlékem a olejem rozmělníme na pyré.
V míse smícháme suché ingredience. Špaldovou mouku, vinný kámen, kakao, nasekané oříšky a čokoládu. Pomalu k této směsi přilijeme tekutou směs a řádně smícháme.
Těsto nalijeme do dortové vymazané a vysypané formy a pečeme ve 180°C předehřáté troubě zhruba 30 minut.
Věřím, že si pochutnáte. Chuť řepy je v koláči krásně cítit. Je krásně vláčný, místy narazíte na oříšek – zkrátka je vážně super. Určitě jsem ho nedělala naposledy.
je super, nevěděla jsem, že taky bloguješ, zkusíme ten řepák, jupíí je
Pro radost a proto, abych měla všecko tak nějak pohromadě. 🙂 A řepák zkus, je fakt žravý. 🙂
Zdravím, ta špaldová mouka je hladká nebo celozrnná? Díky moc Míša
Zdravím Míšo, používám takovou, jakou zrovna mám. 🙂 Jde to z obou.
Dobrý den, Vy do receptu nedáváte žádný cukr nebo jiné sladilo? Díky za odpověď.
Dobrý den, nedávám. Řepa je sladká sama o sobě. 😉
Bezva, děkuji 🙂