Veganská maková bábovka

Vápník. Základní stavební kámen zdravých zubů a kostí. Často se rodiče obávají, aby měli děti vápníků dostatek. Skvělým zdrojem je mák. A proto jsem se dnes vrhla na makovou bábovku. Sice trošku popraskala, ale je skvělá a není v ní ani deko cukru, takže vhodná také pro děti.

V přehledné tabulce naleznete obsah vápníku v běžně dostupných potravinách. Abych nezapomněla vápník je v těle důležitý také ke správnému vstřebávání železa a příznivě ovlivňuje nervovou soustavu.

1403265782

Teď se však již podíváme na samotný recept na super vláčnou makovou bábovku.

Ingredience:

2 hrnky jemně mleté špaldové mouky
1 hrnek celého máku
3 kávové lžičky vinného kamene
1 sáček vanilkového pudinku (Amylon)
600 ml vlažné vody
1 hrnek oleje (použila jsem slunečnicový)
2 lžíce raw kakaa
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce čerstvě nastrouhané kúry z citrónu (bio)
1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
90 gramů spařených rozinek

DSC03928

Postup:

Nejprve si ve větší míse ušleháme vodu s olejem. Následně přidáme skořici, kakao a pomalu vmícháme špaldovou mouku smíchanou s vinným kamenem. Přisypeme také vanilkový pudink a mák.

Teď jsou na řadě rozinky, které jsme si předem namočili do vroucí vody. Vodu slijeme a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši – tato směs nám bábovku příjemně a přírodně osladí.

Nakonec vsypeme nasekané vlašské ořechy a směs řádně promícháme. Směs vlijeme do olejem vymazané a vysypané bábovkové formy.

Bábovku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° asi 35 minut.

4 komentáře

  1. Tak ja nevim, mne se to vubec nepovedlo! Porad to bylo nedopecene i kdyz jsem pekla snad o 30 min dele? Vyklopila se jen castecne a hodne spadla… jsem celkem zkusena babovkopekarka takze to moc nechapu… mozna by bylo fajn napsat objem hrnku co se ma pouzit. Ja pouzila 200 ml a dala primerene mene vody, ale… skoda?

    1. Teda, to mě mrzí! V okolí ji peklo již více lidí a nikdo neměl problém – zkusím tedy při příštím pečení odvážit množství. 😉

  2. Tak jsem na tom bohužel podobně jako Kamila…recept dodržen do puntíku, ale stejný výsledek. Pekla jsem to ještě o půl hodiny déle, ale buchta je prostě tekutá. Tak jsem tím alespoň naplnila pohárky a zkusím to někomu podsunout u snídaně. Ostatně, jsou tam samé dobré věci a tepelnou úpravou to prošlo, tož co.:-) Ale vážně mě zajímá, kde se stala ta chyba.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *