Šťavnatý švestkový koláč

V mrazáku jsem našla ještě poměrně slušnou zásobu domácích švestek. Docela dlouho jsem přemýšlela, co s nimi provedu. Knedlíky sladké se doma u nás nejí, na povidla jich bylo zase málo. Z dob dětství si pamatuji jen klasickou kynutou buchtu s hromadou cukrové drobenky a do tohohle se mi moc nechtělo.

Tak jsem gůglovala, upravovala a vyšel z toho opravdu dobrý koláč k odpolední kávě, když zrovna Neli 20 minut spí. Ale není pro všechny – dala jsem šanci sóji – přírodnímu tofu. Troufám si říct, že v koláči pečené chutná obdobně jako tvaroh.

DSC03950

Teď už však samotný recept. Uvedené ingredience vám vystačí na 28 cm skleněnou misku na koláč.

Ingredience:

100 gramů mouky – (použila jsem 50/50 žitnou a špaldovou)
1 lžička sušeného droždí
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce rýžového sirupu

150 gramů Tofu natural
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce pravého vanilkového cukru
50 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové)

asi 30 švestek (půlek)
3 lžíce mletého máku
2 lžíce semínek (namíchala jsem sezam a len)

DSC03952

Postup:

Nejprve si připravíme korpus. V míse smícháme mouku, droždí, slunečnicový olej a sladidlo. V mém případě rýžový sirup. Ze surovin vytvoříme vláčné nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi 40 minut.

Po vykynutí těsto rozmačkejte do předem vymazané formy. Teď je na řadě tofu „tvaroh“. Na kousky rozdrobíme tofu do mísy, přidáme citronovou šťávu a vanilkový cukr a vyšleháme do hladka. Takto připravenou směs nalijeme na korpus.

Tvarohovou vrstvu poklademe půlenými švestkami a posypeme mákem a semínky. Kombinace máku a švestek je prostě famózní. A celý koláč je díky „tvarohu“ krásně vláčný. Určitě stojí za vyzkoušení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.