Nejlepší recepty jsou ty nejjednodušší. A tím mrkvánky i řepánky bezesporu jsou. Od té doby, co máme Nelinku, tak vyhledávám recepty, které jsou nejen rychle uvařené, ale také ty, kde je zapotřebí jen pár surovin a není třeba žádného zdlouhavého vážení, měření, kynutí, bobtnání a podobně.
Ingredience:
150 gramů mrkve/červené řepy
130 gramů Alsanu
220 gramů mouky – používám tu, kterou zrovna doma mám – dnes to bylo 100 gramů špaldové jemně mleté a 120 gramů pohankové
1/2 bezfosfátového prášku do pečiva
švestková/hrušková povidla jako náplň
Postup:
Postup je velmi jednoduchý. Do mísy dejte mouku, kypřící prášek, na kousky nakrájené máslo a přidejte najemno nastrouhanou mrkev či řepu. Z uvedených surovin vypracujte vláčné těsto, které dejte zhruba na 30 minut odpočinout do lednice.
Z takto připraveného těsta vyválejte plát – přiměřeně hrubý. Odhaduji tak 4 milimetry. Skleničkou vykrajujte kolečka a doprostřed dejte povidla – dávám švestková bez cukru a domácí hrušková. Okraje upevňuji vidličkou a nakonec to i hezky vypadá. Potom již stačí dát do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 20 minut.
A máte hotovo. Za pár korun, málo úsilí a kopec mlsání! Chutnají dětem i dospělým.
Ahoj, prosím ta zelenina má být asi syrová co? Myslíš, že můžu použít uvarenou řepu? Díky
Ahoj, ano – zelenina je syrová. S vařenou jsem zatím nezkoušela. Možná bude více mazlavější a bude nutné přidat více mouky. 🙂 Zkus a o výsledku nás pak informuj.
Tak vařená řepa spotrebovala o trochu víc mouky, jinak super recept, vracím se k němu každou chvíli 🙂
Skvělé! Zrovna mám dvě uvařené řepy – tak to aspoň zpracujeme. 🙂
Mrkvánky jsou výborný,rychlý,těsto skoro celé udělal můj malý synek…:-) Brzy zopakuji a vyzkouším s řepou,pěkně barevné.
Chtěla bych jen poděkovat za recept – opakovala jsem už několikrát a mrkvanky NIKDY nevydrží dlouho. Skvělá kombinace jednoduchosti receptu a chuti! 🙂 Díky!
Katko, to mě moc těší. 🙂 I moje děti je mají moc rády. Onehda jsme je zkoušeli naplnit také povařenými jablíčky se skořicí a také mňamka.