Kořeněná jablečná povidla

U našich na zahradě se letos urodilo hrozně moc jablek. S Neli jsme jich za 3 dny u babičky a dědy snědli hrozně moc, nadělala jsem přesnídávky, byly jablka v županu, jablečná buchta a ze stromu jako by nic neubylo. Tak jsem se vrhla na jablečná povidla. A že se povedly!

Jsou pěkně kořeněná, výrazná, sladká – do mrkvánků a řepánků jako dělaná!

povidla

Ingredience:

Ingredience sepíšu zde velmi orientačně. Nic jsem předem nevážila, jen intuitivně a podle chuti ingredience přidávala a povidla dochucovala.

Jablka (pekla jsem na plechu s vyšším okrajem)
Mletá skořice
Tlučený hřebíček a badyán
Šťava z vymačkaného citronu
Pár lžic rumu

Postup:

Jablka nahrubo nastrouhejte – předem jsem neloupala. Smíchejte podle chuti s kořením. Já jsem přidala více badyánu, díky němu jsou povidla příjemně výrazná. Ničím jsem nedoslazovala, jablka byla sladká až až.

Hotovou směs pokapejte šťávou z citronu – na jeden vyšší plech jsem použila 2 kusy citronu. A zakapejte rumem – použila jsem cca 5 lžic.

Takto připravenou směs dejte péct do trouby na 180°C po dobu cca 4 hodin. Směs krásně zhoustne a zpovidlovatí. 🙂 Po čtyřech hodinách jsem směs v hrnci maličko projela tyčovým mixérem (ať mi tam nezůstávají větší kousky) a plnila jsem do vysterilizovaných sklenic.

Nakonec jsem ještě po dobu 15 minut zavařila (pro jistotu) v troubě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *