Sušenky pro děti i dospělé

Kupované sušenky u nás doma nemají místo. Jsou plné cukru, kdejakých pofiderných tuků a často také umělých barviv, ztužovadel a kdo ví čeho ještě.

Proto, když máme chuť na sušenky, tak si upečeme domácí sušenky. Máme od kamarádky zapůjčená razidla od Tescomy, tak jsme je hned musely vyzkoušet. A myslím, že výsledek je super!

Ráda při vaření i pečení používám minimum surovin. V uvedených receptech můžete experimentovat s moukou, sladidly i dalšími přísadami. My jsme si dnes připravily dvě variace. Tmavé sušenky s vlašskými ořechy a datlovým sirupem a světlé sušenky s citronovou kúrou a citronovou šťávou.

DSC03505

Ingredience vlašskoořechové sušenky:

70 gramů jemně mleté špaldové mouky
30 gramů jemně mletých vlašských ořechů
50 gramů másla
2 lžíce datlového sirupu

DSC03510

Ingredience citronové sušenky:

100 gramů jemně mleté špaldové mouky
50 gramů másla
2 lžíce rýžového sirupu
1 bio citron – nastrouhat kúru a vymačkat šťávu z poloviny citronu

DSC03513

Postup:

Do misky si prosejeme špaldovou mouku, přidáme povolené, na kousky nakrájené máslo, sirup a další ingredience (dle zvolené varianty). Vše řádně rukama prohňácáme a vytvoříme vláčné těsto, které dáme na půl hodinky odpočinout do lednice.

Rozválíme na tenký plán a vykrajovátkem děláme své oblíbené tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

Nebojte se experimentovat s dalšími příchutěmi

Výborně sušenky budou chutnat také s mletým kokosem, mandlemi či troškou vanilkové esence. Experimentovat můžete také s moukami. Z části špaldovou nahradit rýžovou, pohankovou nebo třeba žitnou.

Další recepty na dětské sušenky: Domácí jablečné sušenky. Za vyzkoušení stojí také slaná verze domácích sušenek a to sypaných sezamem.

Pečete také domácí sušenky pro své děti? Které jsou u vás nejoblíbenější?

6 komentářů

  1. Luci, super děkuji za recept určitě vyzkouším, včera jsem pekla ovesné a ty byly taky moc dobrý 🙂

  2. Dobrý den, zkoušela jsem sušenky s vlašskými ořechy podle Vašeho receptu. Jsou výborné, chuťově mi připomínají dětství. Avšak upečené se hodně drobí. Když měl syn sušenku v ruce, byla skoro všude. To je škoda, protože i jemu sušenky chutnaly. Jinak se mi těsto lepilo hodně na váleček. Nemáte nějaký tip, jak bych to mohla vylepšit? Děkuji.

    1. Dobrý den, přiznám se, že jsem je dlouho nedělala. Ale drobivé určitě nebyly. Hodně záleží na mouce – jak moc vsakuje tekutinu. Pokud se těsto již drobilo, přidala bych více tuku. Určitě ve výsledku budou vždy křehčí, ale úplně drobivé by být neměly. 😉

  3. Děkuji za odpověď! Všimla jsem si, že jsem do sušenek dala špaldovou celozrnnou mouku, tak to bude možná tím. No anebo málo tuku :). Drobily se nám až v ruce, na plechu vypadaly báječně i bez razidel. Sušenky jsou opravdu výborné!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *