Velikonoce za dveřmi a v obchoďácích se to hemží samými čokoládovými zajíci, kuřátky, ovečkami a kdo ví čím ještě. No, čokoládovými, kéž by! Když se mrknete na složení, budete zděšení. Ztužený tuk, ochucovadla a další „dobroty“ zkrátka pochoutka, která ani z dálky čokoládu nepřipomíná. Bohužel.
Velikonoce doma nijak dramaticky neprožíváme, ale přeci jen bych ráda doma měla nějaké sladkosti, když by kolem prošel nějaký koledník. Tak jsme se s Neli vrhly do pečení. Nakoupily jsme velikonoční vykrajovátka a daly se do tvoření zdravých dětských sušenek.
Ingredience:
200 gramů celozrnné špaldové mouky
100 gramů rýžové hladké mouky
100 gramů tuku (máslo, olej)
1 lžíce skořice
2 střední jablka
Postup:
Jablka nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se zbytkem výše uvedených ingrediencí ve vláčné nelepivé těsto. Hotové těsto necháme 30 minut odležet v lednici a následně vyválíme v plát o síle cca 3 mm a vykrajujeme zvířátka, bagry, kolečka, co je komu libo.
S těstem se pracuje krásně. Není třeba podsypávat další moukou, nelepí ani se nedrobí. Zdravé sušenky pro děti pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 15 minut.
Sušenky jsou chuťově moc dobré, jablíčka jsou krásně cítit a příjemně sušenky osladily.
Děkuji za recept už se těším až je vyzkouším!
Tak snad budou Matýskovi chutnat. 🙂
Dobrý den. Musí tam být rýžová mouka? Děkuji. ZM
Dobrý den Zuzko, nemusí. 🙂 Dejte jen špaldu, nebo jakoukoliv jinou.
Sušenky jsou výborné! Nejen, že chutnají našemu dvouletému synovi, ale i já s manželem si na nich pochutnáme. Konečně nějaké sušenky, který můžu bez výčitek nechat na talířku a můžou se jíst jako zdravá svačinka. Děkuji moc za prima recept. 🙂
Mám radost, že se povedly a chutnají! 🙂 Také je ráda dětem peču ke všem možným příležitostem.
Dobrý den, dal by se prosím použit kokosový olej? Jsem na dietě bez BKM, vajec a sóji a neexistuje snad tuk bez sojového lecitinu… Děkuji
Dobrý den, některé věci s kokosovým tukem mi nejdou a sušenky jsou jedny z nich. Buď se moc drobily nebo naopak bylo děsně tvrdé.
Proto občas sáhnu po Alsan Bio – má slunečnicový lecitin, je úplně bez sóji. Ve zdravé výživě oranžový obal. Ano, je tam palmový tuk, ale u nás se tak jednou za měsíc (někdy ani to ne) prostě použije. 😉
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho sušenky vydrží. Chtěla bych je upéct ke kávě místo kupovaných sušenek, tak bych byla ráda, kdyby sušenky vydržely upečené alespoň týden, abych je mohla mít v zásobě pro návštěvy. Děkuji
Dobrý den Věrko, vydrží určitě týden i 10 dní. Dávám do krabičky s ubrouskem, dobře zavřu a v suchu, pokojové teplotě skladuji ve skříňce.
Jsem zklamaná, těsto vláčné, skvělé se s ním pracuje, také chutné. Ale po upečení chutnají jako mouka… Jablko není skoro cítit.. Chtělo by to doladit banánem nebo tak.. Možna by pak byly lepší.
Dobrý večer Evi, to mě mrzí. Já už je dlouho nedělala, ale vyloženě moučné mi nepřišly, všem dětem chutnaly. Ovšem dospělí už mají chutě často jinde. 🙂 Můžete zkusit příště banán přidat – já ho v sušenkách moc nemusím (dětem tam pravda chutná). Děkuji za komentář a názor. 🙂