Mrkvový dort s citronovým krémem – vegan

Uteklo to jako voda a naše malá velká holka oslavila již 3. narozeniny. Když jsme se bavily o přípravě oslavy pro babičky a narozeninovém dortu – padl jasný požadavek. Chci dort s doktorkou Plyšákovou. Velká hrdinka a vzor naší tříleťačky.

Denně doma s lékařským kufříkem léčíme nejrůznější bebíčka, rodíme miminka, opravujeme zuby a napravujeme zlomené končetiny.

Proto jsem se snažila oslavu sladit do podoby oblíbené hrdinky a tomu přizpůsobit i dort. Byl to můj vůbec první počin s jedlým papírem a navzdory všem trablům se hned na oslavě snědl do posledního drobečku. Což mě samozřejmě jako hostitelku nesmírně potěšilo.

S receptem se tedy ráda podělím a přidám k němu také pár rad.

IMG_3548p

Ingredience na korpus dortu:

K pečení používám dortovou formu o průměru 24 cm.

1,5 hrnku jemné špaldové mouky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1 bezfosfátový prášek do pečiva
3 lžíce vanilkového cukru (pravého, žádný vanilín)
1 hrnek rostlinného mléka (domácí vlašskoořechové)
1 hrnek oleje (použila jsem zbytek vlaškoořechového a dolila kokosovým)
1 hrnek namletých vlašských ořechů
600 gramů jemně nastrouhané mrkve

Postup:

Nejdříve jsem si smíchala mouky s kypřicím práškem, vanilkovým cukrem a vlašskými ořechy. V druhé míse jsem k nastrouhané mrkvi přidala olej a rostlinné mléko a pomalu jsem tyto dvě směsi mísila dohromady.

Vznikne vám takové polotekuté těsto, které doporučuji rozdělit před pečením na dva díly. Je ho opravdu hodně a díky mrkvi budete péct poměrně dlouho a může se vám stát, že v tom velkém množství se vám nedopeče střed stejně jako mně.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C. A pečeme asi hodinu. Ale určitě zkoušejte, mám pocit, že jsem ve výsledku pekla ještě déle než hodinu.

Ingredience na krém:

1 hrnek kešu oříšků (namočených noc předem)
3 lžíce tuhé části kokosového mléka
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce javorového sirupu
šťáva z poloviny velkého citronu
kúra z celého bio citronu

IMG_3568p

Postup:

Nejdříve jsem si v mixéru dohladka umixovala kešu oříšky společně s citronovou šťávou. Chvilku to trvalo, než jsem získala hladký krém. K tomuto krému jsem přidala kokosový olej, kokosové mléko, javorový sirup a znova krátce prošlehala.

Krém je hotov. Nyní stačí přidat na jemno nastrouhanou citronovou kúru a nechat mírně zatuhnout v lednici. Jakmile krém trošku zatuhnul, natřela jsem jej mezi rozřezaný korpus a část nanesla také na okraj dortu.

Nyní na řadu přišel jedlý papír. Ten jsem sehnala zde. Ten jsem na korpus „přilepila“ s pomocí velmi tenké vrstvy domácí meruňkové marmelády.

Nakonec jsem s pomocí zdobícího sáčku okraj dortu ozdobila krémovými kytičkami. S tímto krémem je nutné pracovat velmi rychle, doslova taje pod rukama. Ale chutná skvěle. Svěže. Prostě letně.

5 komentářů

  1. Prosím tě mám s tím receptem problém – po upečení to vůbec nebylo dortové, ale mastné spíš jak lívanečky a křupavé na povrchu. Chvíli jsem myslela že jsem zdvojnásobila množství oleje oproti receptu, ale ne, dala jsem ho správně.
    Pekla jsem rozdělené do třech forem (bude to třípatrový dort). A jsem z toho dost nešťastná, protože ve čtvrtek to už bude naostro a tohle se fakt nepovedlo 🙁
    Taky jsi měla těsto mastnější, nebo je v receptu překlep? (Po pár vteřinách na papírové utěrce byla úplně mastná skrz naskrz, fakt je to děsně nasáklý :-()
    Díky!

    1. Pekla jsem ho opravdu hrozně dlouho. Do vychladnutí byla buchta mokrá, ale mastná mi nepřišla .. po vychladnutí se s tím dalo i manipulovat. Pokud je dopečený – nelepí se na špejli, nevypadá syrově, nechala bych vychladnout.

      Nejdříve jsem z něj byla také nešťastná, ale výsledek po dopečení a s krémem byl skvělý, tak snad se podaří!

      1. Už mi vychladl právě, tak jsem to nejmenší patro ochutnala a fakt mastný. Teď leží na ubrouscích a nestíhám je vyměňovat 😀
        Možná to s tím krémem bude lepší…
        Ještě mě napadlo, jestli nebyla chyba v oleji – použila jsem slunečnicový, protože kokosový šetřím na čtvrtek. A ten je tekutý stále, kdežto kokosový v chladu tuhne…

        1. :-/ s jiným olejem u tohohle receptu nemám zkušenost. Já teda byla vyděšená tím nedopečením, ale s mastnotou problém nebyl.

          Tak dej vědět, jaký je s krémem a vůbec celkově .. by mě mrzelo, když by se nepovedl – u nás všichni chválili a to odpoledne se snědl fakt celý do posledního drobečku.

  2. Tak opožděně hlásím že s kokosovým olejem to bylo o moc lepší. Ale zas jsem narazila na problém, že byl krém druhý den takový oschlý a nevzhledný (pekla jsem den dopředu) Tak jsme ho ani nedojedli – moc nelákal ?
    Takže doporučuji sníst hned 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *