Kuskus s brokolicí a bazalkovým pestem

Kuskus je pro mě opravdu variabilní surovina. Dá se použít jako jednoduchá příloha (stačí zalít v poměru 1:1 horkou vodou nebo vývarem). Stejně tak z něj vytvoříte chutné hlavní jídlo, nebo jej můžete připravit na sladko třeba se strouhaným jablkem, skořicí a rozinkami.

U nás byl k večeři s brokolicí. Dochutila jsem domácím bazalkovým Brokolice je zelenina, která by se u nás klidně mohla jíst na kila a každý den. Teď s Hugem máme ještě o dalšího brokolico žrouta více a věřte, že se dokáže se ségrou o poslední kousek porvat.

Celozrnný kuskus z tvrdé pšenice obsahuje vlákninu, proteiny a další potřebné živiny a minerální látky. Kombinovat jej hravě můžete s kuřecím masem, lososem, ale výborně chutná také s kvalitním kozím sýrem nebo dušenou zeleninou a tofu.

Ingredience:

1 hrnek kuskusu
1/2 velké brokolice (pokud máte menší, dejte klidně celou)
1/4 hrnku mražené kukuřice
3 lžíce bazalkového pesta
olivový olej
sůl
sušený libeček

Brokolice obsahuje významné množství vitamínu C, který brání nemocem z nachlazení. Ideální zelenina podzimního jídelníčku.

Postup:

Nejprve jsem si uvařila kuskus. Tedy zalila ho v poměru 1:1 horkou vodou a nechala 2 minuty pod pokličkou odstát. Ke kuskusu jsem kromě vody přidala také pár zrníček soli a asi 1,5 lžičky sušeného libečku.

Potom co je kuskus hotový, přidejte lžíci olivového oleje a pořádně načechrejte vidličkou.

Na řadu přišla brokolice. Jen lehce blanšírovaná, aby zůstala stále křupavá a plná vitamínů. Stačí ji 4 minutky v horké vodě a je perfektní. Opravdu. K závěru blanšírování jsem k brokolici přisypala mraženou kukuřici.

Hotovou zeleninu přidejte ke kuskusu. Zamíchejte zhruba 3 lžíce pesta, nebo zkrátka tolik, aby vám to chutnalo. A voilala, máte hotovo a můžete servírovat. Rychlovka k večeři, k obědu nebo třeba do krabičky ke svačině.

Jíte doma kuskus? Jak jej máte nejraději? Zkoušeli jste připravit také na sladko?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *