Kuskus s brokolicí a bazalkovým pestem

Kuskus je pro mě opravdu variabilní surovina. Dá se použít jako jednoduchá příloha (stačí zalít v poměru 1:1 horkou vodou nebo vývarem). Stejně tak z něj vytvoříte chutné hlavní jídlo, nebo jej můžete připravit na sladko třeba se strouhaným jablkem, skořicí a rozinkami.

U nás byl k večeři s brokolicí. Dochutila jsem domácím bazalkovým Brokolice je zelenina, která by se u nás klidně mohla jíst na kila a každý den. Teď s Hugem máme ještě o dalšího brokolico žrouta více a věřte, že se dokáže se ségrou o poslední kousek porvat.

Celozrnný kuskus z tvrdé pšenice obsahuje vlákninu, proteiny a další potřebné živiny a minerální látky. Kombinovat jej hravě můžete s kuřecím masem, lososem, ale výborně chutná také s kvalitním kozím sýrem nebo dušenou zeleninou a tofu.

Ingredience:

1 hrnek kuskusu
1/2 velké brokolice (pokud máte menší, dejte klidně celou)
1/4 hrnku mražené kukuřice
3 lžíce bazalkového pesta
olivový olej
sůl
sušený libeček

Brokolice obsahuje významné množství vitamínu C, který brání nemocem z nachlazení. Ideální zelenina podzimního jídelníčku.

Postup:

Nejprve jsem si uvařila kuskus. Tedy zalila ho v poměru 1:1 horkou vodou a nechala 2 minuty pod pokličkou odstát. Ke kuskusu jsem kromě vody přidala také pár zrníček soli a asi 1,5 lžičky sušeného libečku.

Potom co je kuskus hotový, přidejte lžíci olivového oleje a pořádně načechrejte vidličkou.

Na řadu přišla brokolice. Jen lehce blanšírovaná, aby zůstala stále křupavá a plná vitamínů. Stačí ji 4 minutky v horké vodě a je perfektní. Opravdu. K závěru blanšírování jsem k brokolici přisypala mraženou kukuřici.

Hotovou zeleninu přidejte ke kuskusu. Zamíchejte zhruba 3 lžíce pesta, nebo zkrátka tolik, aby vám to chutnalo. A voilala, máte hotovo a můžete servírovat. Rychlovka k večeři, k obědu nebo třeba do krabičky ke svačině.

Jíte doma kuskus? Jak jej máte nejraději? Zkoušeli jste připravit také na sladko?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *