Bazalkové pesto

Milujeme léto z mnoha důvodů. A jedním je bezesporu i ten, že balkon máme obsypaný čerstvými bylinkami, keříkovými rajčátky, jahůdkami, špenátem v truhlíku a dalšími dobrotami.

A jaké bylinky u nás nesmí chybět? Rozhodně bazalka! Té sadím každý rok víc a víc. Letos máme dva obrovské truhlíky a konečně začínáme sklízet. A tedy nevím, co jsme to s Neli na tom trhu koupili za semínka, ale bazalkové listy jsou letos opravdu obří.

Hrst bazalky u nás znamená: „utrhni dva listy“. A proč pěstujeme bazalku? Přeci na bazalkové pesto. Špagety Neli i Honza milují a byli by schopní je jíst třikrát denně sedm dní v týdnu.

Ingredience na bazalkové pesto:

100 gramů listů bazalky
hrst piniových oříšků
100 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička soli

WP_20160707_11_05_17_Pro

Postup:

Do mixéru vložíme bazalku, piniové oříšky a olivový olej. Rozmixujeme na hrubší pastu. Přidáme dva stroužky česneku a sůl a dále mixujeme. Až získáte kompaktní jemnou hmotu, máte hotovo.

Z tohoto množství mi vznikly dvě skleničky o objemu 130 gramů.

Tip na závěr:

  • Pokud jste se bazalkového pesta již přejedli, doporučuji udělat pesto z čerstvého mladého špenátu. Chuť vás mile překvapí. A pokud milujete rukolu, rozhodně zkuste pesto také z tohoto zajímavého salátu.
  • Bazalkové pesto můžete jednoduše zpestřit přidáním sušených rajčat nakládaných v oleji.
  • Piniové oříšky snadno a chutně nahradíte také kešu oříšky či slunečnicovými semínky nebo jejich kombinací.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *