Jarní těstovinový salát

Jarní těstovinový salát

Venku to vypadá, že konečně začíná jaro. Teploty tomu nasvědčují zatím jen opatrně a občas, ale já už mám chutě odlehčovat po zimě jídelníček.‌‌‌‌

Netrávit spoustu času v kuchyni, ale jezdit na výlety a celé dny zase trávit na čerstvém vzduchu.

Těstoviny jsou oblíbené asi u většiny dětí. U nás tomu není jinak. Bazalkové pesto děláme pravidelně, zachraňuje nás ve chvílích, kdy není co vařit.

Dnes mám pro vás skvělý veganský jarní recept vhodný nejen pro děti - pesto těstoviny s fazolemi a čerstvou zeleninou.

💡
Pro zkrácení doby vaření a také pro snížení nadýmání luštěniny namáčím. Vždy minimálně přes noc, v dostatečném množství vody.

Před vařením vodu vyměním a vařím v čisté vodě.

Ingredience na 3 - 4 porce:

  • 400 g těstovin (např. penne nebo fusilli)
  • 1/2 hrnku čerstvé bazalky
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek vařených bílých fazolí
  • 1 hrnek nakrájené čerstvé zeleniny (např. cherry rajčata, ředkvičky, okurky)
💡
Těstoviny vyrobené na bronzových matricích jsou opravdu skvělé. Vyznačují se hrubým pomoučeným povrchem a skvěle na nich drží omáčka. Najdete je i v běžných supermarketech.

Postup:

Uvařte těstoviny podle návodu na obalu do al dente.

Opláchněte je studenou vodou a nechte stranou.

V mixéru nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte bazalku, vlašské ořechy, olivový olej, česnek a sůl, dokud nezískáte hladké pesto.

V míse smíchejte vařené těstoviny, fazole a nakrájenou zeleninu.

Přidejte pesto a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Podávejte teplé nebo studené.

💡
Vaření luštěnin je poměrně časově náročné. Vařím si vždy větší množství než potřebuju a po částech mrzím v zip lock sáčcích. 

Jaké oblíbené rychlovky doma chystáte vy? A zařazujete do jídelníčku pravidelně luštěniny?

Těším se na vaše tipy!

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!