Dýňové gnocchi s rajčatovou omáčkou

Dýňové gnocchi s rajčatovou omáčkou

Dýně milujeme na všechny možné způsoby! Polévka, muffiny, bábovka, rizoto nebo jen tak nakrájená a upečená s olejem a posypaná solí. Víkend jsme s Neli strávily u babičky a ta má ještě zásobu dýní domácích – bylo jasné, že ji je o víkendu pomůžeme trochu zredukovat.

Ale co z ní uvařit? Tentokrát na plotně bublal vývar, společně jsme s Nel na výlet pekly sušenky, tak co s dýní? A potom mě přivedla na báječnou myšlenku – chtěla gnocchi s pestem (v poslední době jedno z jejich TOP jídel). Tak jsme začaly „patlat“ noky a že to byla zábava!

Sice nebyl jeden jako druhý, každý byl jinak dlouhý a tlustý, ale ten pocit, že si oběd uvařila skoro sama ji hřál celý víkend a chlubila se tím, kde mohla. Jednu porci oddělila také pro babičku a ještě teplou ji donesla v pátek k obědu do práce.

Dýňové gnocchi jsou jednoduché a přitom skvělé jen se základní rajčatovou omáčkou. Můžete je tedy podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu k dušenému masu.

Ingredience na 3 porce:

  • menší dýni hokkaido (po upečení z toho byla miska dýňového pyré)
  • 2-2,5 hrnku špaldové mouky
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl

Postup:

Dýni jsem vydlabala, nakrájela na kousky a nechala v troubě předehřáté na 200°C péct do měkka asi 30 minut. Upečenou dýni jsem rozmixovala najemno ponorným mixérem a nechala zchladnout.

Rozmixované dýňové pyré jsme v míse zpracovaly spolu s moukou, muškátovým oříškem a solí v nelepivé těsto. Chce to trošku trpělivost, docela dlouho trvalo, než jsme byly s těstem spokojené a než nebylo úplně lepivé.

„S moukou však pozor, když ji přidáte příliš mnoho, nebudou noky lepit, ale bude příliš hutné a tuhé. Chce to opravdu vychytat těsto tak akorát.“

Na dobře pomoučněné pracovní ploše vyvalujte z těsta válečky na prst tlusté a krájejte je na cca 2 cm silná kolečka. Zploštěte je vidličkou a dejte stranou.

Do mírně vařící osolené vody vhazujte nočky po dávkách. Hotové vyplavou na povrch, trvá to přibližně 2–5 minut. Děrovanou naběračkou je vyndávejte na teplý, olejem vytřený talíř. S čím budete podávat je na vás, poměrně primitivní tip naleznete v úvodu.

Základní rajčatová omáčka:

1 sklenice krájených rajčat
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
bylinky na dochucení omáčky – použila jsem směs bazalky, tymiánu a rozmarýnu
sůl a pepře na dochucení

Postup omáčka:

Úplně jednoduše do rendlíku nakrájíte nadrobno cibuli. Necháte mírně na lžíci oleje zezlátnout. Následně přidáte sklenici rajčat a bylinky. Následně společně prohřejete. Na závěr se jen protlačí česnek, dochutí solí a pepřem a je hotovo.

Hotové dýňové gnocchi lze na talíři posypat parmezánem (ten my nemůžeme), ale věřím, že i takto vám budou moc chutnat.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!