Dýňové muffiny s oříšky

Pomalu začíná podzim. Maliny a borůvky střídají jablka a dýně. Jak rychle to léto uteklo! Pojďme si ty kratší dny a delší večery zpříjemnit něčím moc dobrým. Dýňovými muffiny!

Dýním hokkaido se letos opravdu dařilo. Pečená dýně, polívka či pyré bylo k obědu téměř denně. A tak přišla řada také na sladké recepty.

Podle zvěstí se dýně hokkaido pěstovaly již věky věků na Dálném východě, odkud se postupně přesunuly do Ameriky. Hokkaido je bohatá na vitamíny a minerální látky – vápník, hořčík a draslík.

Konzumace je vhodná také pro diabetiky, ač je dýně přirozeně sladké chuti, má velmi nízký glykemický index. Opražená semínka dýně dokonce pomáhají s problémy s prostatou.

Ingredience na 12 klasických muffinů.

14233462_10207471331641097_627163026_o

Ingredince:

80 gramů kokosového tuku
60 g pampeliškového medu
2 lžíce chia semínek + 4 lžíce vody = necháme nabobtnat
250 ml dýňového pyré
130 g špaldové mouky
80 g jemně mletých ovesných vloček
2 lžičky vinného kamene
2 lžičky mleté skořice
nasekané oříšky (například mandle a vlašské ořechy)

Postup:

Úplně prvním krokem je, uvařit si dýňové pyré. Teda já peču dýni. Na 170°C asi 20 minut. Ale můžete uvařit v hrnci s minimem vody. Následně ponorným mixérem rozmixovat.

Nejprve si v míse elektrickými metličkami smíchejte olej s medem. Přidejte gel z chia semínek a dýňové pyré. Jakmile se směs řádně promícha, na řadu přijde místo šlehače vařecha.

Zvlášť v míse smíchejte veškeré suché ingredience a pomalu zapracujte do mokré části. Pokud se vám těsto zdá přílíš řídké, přidejte vločky. Nebo mouku. Nebo také od každého trochu.

14233753_10207472319945804_1607181790_o
Talíř dodala: kakaová Vafle opět děkuji!

Jakmile máte formičky naplněné, hojně posypejte nasekanými oříšky. Já jsem použila zbytek loňských vlašských a mandle.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Před koncem pečení jsem ořechy nechala zhnědnout pod grilem.

2 komentáře

  1. Jsou skvělé, krásně vláčné a voňavé! Děkuji za recept. Do těsta jsem navíc zamíchala hrst sekané čokolády a snídali jsme je ještě teplé. Určitě zopakuju.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *