Cuketové špagety

Cuketové špagety známé také jako „cudle“ se již loni ustálily v našem jídelníčku. V sezóně cuket je děláme i několikrát týdně. Je to rychlovka a v horkých letních dnech skvělá večeře. Náš recept je velmi jednoduchý, žádné dlouhé vaření ani přípravy.

Protože jsme cuketové špagety začali dělat opravdu často, pořídila jsem již loni spiralizér na zeleninu od Joseph Joseph. Je to s ním rychlovka, jen je potřeba vybírat menší cukety, aby se vám tam vešly. Já je případně prvně rozkrájím.

Nicméně u kamarádky jsem viděla škrabku od Tescoma Julienne, která stojí pětinu ceny a nadělá také krásné proužky ze zeleniny a nemusíte myslet na šířku cuket.

Spirálky jsou skvělé také z mrkve nebo červené řepy.


Ingredience:

4 cukety na dvě větší porce
kokosový olej (kdo může použije máslo, pozvedne cuketu ještě o level výše)
bazalkové pesto (lze však použít jiné vaše oblíbené)
sýr na posypání (u nás veganský, ale kdo můžete dejte si dobrý parmezán)

Postup:

Pokud máte domácí nebo farmářské mladé cukety, postačí když je před přípravou pouze důkladně omyjete, není je potřeba ani loupat. Máte-li starší cuketu ze zahrady, je třeba vyjmout semínka a cuketu oškrábat: semínka i slupka mohou být tvrdé a příliš byste si nepochutnali.

Z omytých cuket pomocí škrabky nebo spiralizéru nadělejte špagety.

Takto připravenou cuketu prosolte a nechejte pustit šťávu, kterou následně vyždímejte. Na pánvi si rozehřejte kokosový tuk (máslo) a vhoďte připravené cuketové špagety. Restujeme pár minut, jen aby trošku změkly. Nenechejte je restovat příliš dlouho, je to zbytečné a pevnější chutnají lépe.

Dále se k nim chovejte jako k běžným těstovinám. Můžete si je tedy dopřát s lahodnou boloňskou omáčkou nebo třeba jako „cudle Carbonara“.

Já po orestování přidám jen bazalkové pesto, řádně promíchám a posypu „sýrem“. Ráda si do této varianty ještě krájím na půlky cherry rajčátka.

 

Přesvědčte se, proč je „spiralizování“ už několik let nepřehlédnutelným kulinářským trendem a věřím, že jim přijdete na chuť. Dalším bonusem je, že začnete jíst mnohem více čerstvé zeleniny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *