Špenátový quiche s kuřecím masem

Quiche [kyš] tradiční francouzský druh slaného koláče, který je poměrně lehký na přípravu. Hodí se jako svačina, ale doplněný o pořádnou porci salátu vám vystačí také jaké lehký oběd nebo večeře.

Základem je korpus z křehkého těsta. Náplň našeho quiche tvoří vejce a rostlinná smetana do které se přidávají další ingredience: kuřecí maso, špenát, šunka, zelenina, uzený losos, zkaramelizovaná cibule, podle každého chuti.

Nejčastěji se quiche připravují v nízké kulaté formě s vroubkovaným okrajem. Mám doma skleněnou a fungovala perfektně. Výhodou je, že koláč chutná skvěle teplý, vlahý i studený.

Ingredience na těsto:

175 gramů mouky (50/50 celozrnná a hladká špaldová)
100 gramů studeného Alsanu (másla)
1 žloutek
4 lžíce studené vody
špetka soli

Ingredience na náplň:

400 gramů čerstvého špenátu
200 ml rostlinné smetany (použila jsem mandlovou)
1 šťastné vajíčko
4 stroužky česneku
2 kuřecí prsa nakrájená na kousky
sůl a pepř na dochucení

Postup:

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte nakrájený studený Alsan, žloutek a špetku soli. Začněte prsty zpracovávat těsto. Začnou se tvořit hrudky, to je ten moment, kdy je potřeba po lžících přidat studenou vodu.

Těsto nehnětu moc dlouho, aby nebylo příliš tuhé. Nakonec z něj vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechejte aspoň 10 minut odpočívat v lednici. Hotové těsto rozválíme na cca půlcentimetrovou placku. Vytvarujte do vymazané formy a propíchejte vidličkou.

Troubu předehřejte na 200 °C. Na vychlazené těsto položte kus pečicího papíru. Vysypte na něj alespoň hrst suchých fazolí jako zátěž a dejte do trouby. Pečte 20 minut. Mezitím si připravte náplň.

Věděli jste, že samotné slovo quiche údajně vzniklo zkomolením německého označení pro koláč – Kuchen.

 

Nakrájejte si česnek a kuřecí prsa a osmahněte dohromady na rozpálené pánvi. Přidejte posekaný špenát a krátce orestujte. Směs dosolte a nechte zchladnout.
Do vychladlé náplně vmíchejte smetanu, rozšlehané vajíčko a řádně promíchejte. Směs nalijte na těsto ve formě.

Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Pečte 30 minut, dokud náplň nechytne zlatavou barvu. A je hotovo.

Do školy si Nel k tomu přála salát. Oblíbený ledový vyměnila tentokrát za římský. Krabičku jsme doplnili o energii v podobě směsi oříšků a sušeného nedoslazeného ananasu.

Svačinka měla velký úspěch, nechápu, že jsme slané koláče nedělali již dříve. Nel už se těší na další variace, tak jsem sama zvědavá, co vymyslíme.

Děláte také slané koláče? Co v nich máte nejraději?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *