Snídaně, základ celého dne!

Snídaně, základ celého dne!

Již od malička do mě rodiče hustili, že snídaně je základ celého dne. Postupem času jsem na to sama přišla, že pokud se dobře nenasnídám, dopoledne stojí za nic. Ráda bych zdravý základ dala i Nelince. Proto snídani chystáme spolu a následně ji spolu také jíme.

Snídáme kaše. Různé obiloviny kombinujeme s nejrůznějšími semínky, oříšky či sušeným ovocem. Jednou za čas si dáme také kaši s čerstvým ovocem. Této kombinaci se však záměrně vyhýbám. Souzním s makrobiotikou a něco na tom bude, že ovoce společně s obilovinou může v těle napáchat více škody než užitku.

Protože jsme obě s Neli mlsné, většinou dělám kaši nasladko. Ale ani jedna z nás nepohrdne slanou verzí. Díky Nelinky jsem se také naučila (spíš se ještě stále učím) jíst věci v jejich přirozené podobě s přirozenou chutí. Snídáme kolem 8. hodiny ranní a naše ranní kaše nás spolehlivě do 12 zasytí.

Naše oblíbené kašové variace

Kaše vařím povětšinou v rostlinném mléce, které doma připravuji. Tedy kromě rýžového, to mi domácí vážně nechutná a raději si koupím krabici v DM drogerii.

Obiloviny, oříšky a pokud si vzpomenu tak i semínka a některé suché plody večer před konzumací namáčím. Pro lepší stravitelnost. A také to zkrátí dobu varu.

Jedna z našich nejoblíbenějších snídaňových surovin je pohanka lámanka. V kombinaci s předem namočenou kustovnici čínskou (známá též jako goji) a konopným semínkem uvařenou v rýžovém mléce – hmmmm! Mňam! Tuto kombinaci máme moc rády obě dvě.DSC03309

Když ráno nestíháme nebo zapomenu večer namočit „zrní“ vždy nás spolehlivě zachrání jemné ovesné vločky. Ty stačí chvilku povařit i bez předchozího namočení. Onehda jsme ovesnou kaši uvařenou v domácím kokosovém mléce snídali s nasekanými rozinkami a oblíbenou slunečnicí. DSC03312

Rozinky kaši příjemně a dostatečně osladí, proto není již třeba žádného dalšího sladidla.

A další oblíbená kaše z poslední doby je mléčná rýže. V sobotu jsem ji vařila ve zbytku kokosového mléka, které jsem doplnila ještě o jeden díl vody – aby kaše byla více krémovější. Ochutila jsem ji „zbytky“ vlašských oříšků, které zde zůstaly ještě z vánoc a datlemi, které jsme nesnědli předešlý den. Uvedené suroviny stačí pomixovat a jimi kaši posypat.

DSC03327

Kaše je pro mě ideální volba snídaně. Kdy jindy si dopřát takovou dávku sacharidů než ráno? A co se snídá u vás doma?

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!