Šneci se špenátem a kozím sýrem

Šneci se špenátem a kozím sýrem

Svačinky se pořád u nás dělají. Pořád se snažím, aby měla něco „speciálního“ nejen krabičku s namazaným chlebem – ten mi paradoxně stejně téměř vždy donese zpět domů, protože chleba mami? Jenže co pořád vymýšlet, že jo. Byly vafle, kaše, zeleninové saláty. A včera na řadu přišli šneci!

Otestovala jsem v nich Nel toleranci k mléčnému. Kouskem farmářského kozího sýru. Zatím to vypadá nadějně, tak uvidíme. Těsto jsem udělala takové obdobné pizzovému. Na Zelňáku jsem koupila ještě čerstvý špenát – teď jsem tam pořád a kupuju poslední zbytky chutné čerstvé zeleniny, než přijde zima a čas zelí, brambor a cibule.

Ingredience:

300 gramů špaldové mouky (půl na půl celozrnná a hladká)
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky sušeného droždí
170 ml teplé vody

Domácí sugo na potření
Čerstvé listy špenátu
Kousek kozího sýra – nahrubo nastrouhat
Sezamová semínka na posypání (mám směs černých a bílých)

Postup:

Veškeré suroviny na těsto důkladně promícháme a propracujeme. Propracováváme tak dlouho, až vznikne hladké pružné a měkké těsto. Následně necháme v teple hodinu odpočinout. Z výše uvedeného množství jsem udělala dvě větší obdelníkové placky.

Potřeme jemně sugem z rajčat. Celé jsem bohatě pokladla špenátem a posypala nastrouhaným kozím sýrem. Zamotáme do rolády. Pak jsem krájela šneky na cca 1,5 cm široký kolečka, ty jsem dala na pečící papír a pekla je dozlatova asi 15 minut na 180°C. Někdy stačí i kratší doba pečení, hlavně ať je nevysušíte.

Před vložením do trouby jsem ještě každý kousek trošku posypala sezamem.

Náplním se meze nekladou. Můžete udělat klasiku se šunkou a sýrem. Nebo zapojit fantazii a použít méně tradiční náplně. Já jsem Nel ke svačině do krabičky přidala ještě čerstvou salátovou okurku a červenou papriku.

Takoví šneci jsou hotoví raz dva, zasytí a chutnají velkým i malým strávníkům. Chutnají zatepla i vychladlí.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!