Máte rádi sladké snídaně? Je pro vás varianta obilné kaše doplněné o ovoce nebo oříšky ideální volbou? U nás rozhodně ano. Snídáme kaše již několik let. Já nejraději teplé, Nel jak kdy. Nevadí ji občas ani studená přes noc fermentovaná. Obilné kaše přináší nejen dostatek energie, ale i výtečné chuti a dá se připravit na mnoho způsobů. Klidně i na slano. Tentokrát jsme si do domu již pustili dýni. Ano, ano, podzim se nezadržitelně blíží a klepe na dveře.
Nejznámější je varianta z ovesných vloček, ale použít se dají i vločky z jiných obilovin: žitné nebo rýžové. Vynikající a velmi zdravá je také pohanka (věděli jste, že není potřeba ani vařit?) a v poslední době oblíbená bezlepková quinoa.
Ingredience:
Dýně hokaido – měla jsem doma zrovna jednu maličkou, z větší vám postačí cca polovina
Ovesné vločky – asi tak 4 lžíce
Mléko – u nás rostlinné a použila jsem rýžové
Lískové oříšky na ozdobu
Lžíce medu pro chuť
Postup:
Nejvíce času vám zabere příprava dýňového pyré. Já nejraději peču dýni v troubě a následně rozmixuju na hladkou kaši. Můžete však také nakrájenou dýni uvařit na pařáčku v hrnci. A pokud nemáte ani pařáček, tak v trošce vody.
Dýni hokaido není třeba loupat. Stačí omýt, vybrat semínka a nakrájet.
Jakmile máte připravené pyré, vsypejte ovesné vločky, zalijte trochou mléka a povařte do konzistence kaše. Vařila jsem cca 8 minut. Zkrátka do rozvaření vloček. Následně jsem jen posypala nasekanými lískovými oříšky a polila lžící tekutého medu.
Kaše je podzimní, sladká a moc dobrá.
Ovesné vločky:
- 67 % sacharidů, 15 % bílkovin, 7 % tuku, zbytek tvoří vláknina
- mnoho minerálních látek včetně vzácného křemíku
- poměrně velké množství snadno rozpustné vlákniny
- známé svou schopností snižování krevního tlaku
- lze je upravit snad na tisíc možných způsobů
- využití vločky najdou i v podobě ovesné mouky, ze které lze vytvořit chutné dezerty jako např. lívance, ovesné placky, sušenky nebo palačinky
Připravujete doma obilné kaše ke snídani? Máte nějaké své oblíbené kombinace?
Lucie, je možné dynove pyré připravit večer před tím? Děkuji.
Jasně, je to možné. Já ho udělala více a kaši jsem postupně připravovala další následující 2 dny. 😉