Sladká dýňová kaše ke snídani

Máte rádi sladké snídaně? Je pro vás varianta obilné kaše doplněné o ovoce nebo oříšky ideální volbou? U nás rozhodně ano. Snídáme kaše již několik let. Já nejraději teplé, Nel jak kdy. Nevadí ji občas ani studená přes noc fermentovaná. Obilné kaše přináší nejen dostatek energie, ale i výtečné chuti a dá se připravit na mnoho způsobů. Klidně i na slano. Tentokrát jsme si do domu již pustili dýni. Ano, ano, podzim se nezadržitelně blíží a klepe na dveře.

 

Nejznámější je varianta z ovesných vloček, ale použít se dají i vločky z jiných obilovin: žitné nebo rýžové. Vynikající a velmi zdravá je také pohanka (věděli jste, že není potřeba ani vařit?) a v poslední době oblíbená bezlepková quinoa.

Ingredience:

Dýně hokaido – měla jsem doma zrovna jednu maličkou, z větší vám postačí cca polovina
Ovesné vločky – asi tak 4 lžíce
Mléko – u nás rostlinné a použila jsem rýžové

Lískové oříšky na ozdobu
Lžíce medu pro chuť

Postup:

Nejvíce času vám zabere příprava dýňového pyré. Já nejraději peču dýni v troubě a následně rozmixuju na hladkou kaši. Můžete však také nakrájenou dýni uvařit na pařáčku v hrnci. A pokud nemáte ani pařáček, tak v trošce vody.

Dýni hokaido není třeba loupat. Stačí omýt, vybrat semínka a nakrájet.

Jakmile máte připravené pyré, vsypejte ovesné vločky, zalijte trochou mléka a povařte do konzistence kaše. Vařila jsem cca 8 minut. Zkrátka do rozvaření vloček. Následně jsem jen posypala nasekanými lískovými oříšky a polila lžící tekutého medu.

Kaše je podzimní, sladká a moc dobrá.

Ovesné vločky:

  • 67 % sacharidů, 15 % bílkovin, 7 % tuku, zbytek tvoří vláknina
  • mnoho minerálních látek včetně vzácného křemíku
  • poměrně velké množství snadno rozpustné vlákniny
  • známé svou schopností snižování krevního tlaku
  • lze je upravit snad na tisíc možných způsobů
  • využití vločky najdou i v podobě ovesné mouky, ze které lze vytvořit chutné dezerty jako např. lívance, ovesné placky, sušenky nebo palačinky

Připravujete doma obilné kaše ke snídani? Máte nějaké své oblíbené kombinace?

2 komentáře

    1. Jasně, je to možné. Já ho udělala více a kaši jsem postupně připravovala další následující 2 dny. 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *