Rohlíčky s kaštanovou moukou

Maminka začala pracovat ve zdravé výživě, jupí! Od té chvíle mě zásobuje samými dobrotami. Například bezlepkovými moukami firmy Adveni – dělají pouze bezlepkové výrobky. V nabídce mají právě i takové speciality jako banánovou, kaštanovou nebo třeba mouku z vlašských ořechů.

Přesně tyhle mám zrovna doma a začínám se pouštět do experimentů.

Kaštanová mouka

Jak název napovídá, mouka se vyrábí z plodů jedlých kaštanů. Dle některých má mouka příjemnou vůni – já bych teda neřekla, jakmile jsem ji otevřela neměla jsem nejmenší chuť ji sypat do jídla. Ale možná je to také tím, že jedlé kaštany nepatří zrovna mezi mé oblíbené pochoutky.

Mouka je bohatá na obsah vitamínu C a říká se, že jedlé kaštany obsahují také významné množství kyseliny listové. Mangan, měď a draslík – minerální látky, které mnohým lidem chybí a díky nedostatku se cítí unaveni a vyčerpaní.

Obecně se doporučuje, používat těchto alternativních mouk při pečení max. 25 % celkové hmotnosti mouky v receptu – mouka totiž neobsahuje lepek a výsledek by nedržel pokupě.

Ingredience:

500 gramů mouky (můj poměr byl 125 gramů kaštanová a 375 gramů celozrnná špaldová)
300 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové)
150 gramů burákového másla (použila jsem s kousky – hezky to po upečení křupe)
2,5 lžičky sušeného droždí

Volitelné: oříšky na posypání (měla jsem vlašské)

wp_20161004_18_17_52_pro

Postup:

Všechny ingredience dáme do jedné misky a vytvoříme jemné těsto, které téměř nelepí. Necháme jej kynout na teplém místě asi hodinu.

Po vykynutí těsto vypracujeme na vále. Není třeba používat další mouku – těsto se nelepí. Potom jen stačí umotat rohlíky, uzly nebo co je komu libo a dát znovu kynout na plech vyložený pečicím papírem.

Druhé kynutí trvá asi dvacet minut v teple pod bavlněnou utěrkou.

Než jsem dala rohlíčky péct do předem vyhřáte trouby (180°C – klasika), potřela jsem je vodou a posypala oříšky. Pekla jsem asi 20 minut.

Tipy na závěr:

  • Burákové máslo zde skvěle působí jako pojivo a tuk zároveň. Burákové máslo dodá rohlíčkům také sladkost a příjemnou vůni. Po upečení to doma ještě celý večer vonělo.
  • Rohličky se dají také naplnit – sladkou i slanou náplní. Např. datlovou nutelou, pikantní marmeládou či oblíbeným kořením.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *