Pomazánka z červené čočky

Kupované pečivo již nějakou dobu u nás nemá místo. Od té doby, co doma pěstuji kvásek, experimentuji s pečením kváskového pečiva. Já mám nejraději celožitný chleba do formy. Neli ho má také moc ráda, ale u muže s ním moc neobstojím.

Vzhledem k tomu, že já s Nel toho pečiva moc nesníme, pečeme tátovi jednou týdne pšenično – žitný někdy se semínky někdy bez. Většinou máme tak 800 gramový bochník, kdy půlku rozdáme a půlku sníme.

O pečení chleba se zde rozepisovat nechci. Pokud by však někdo měl zájem o žitný kvásek a je z Brna, není problém podarovat ten náš. Podívejme se však na pomazánku.

Pomazánka z červené čočky

Pomazánky milujeme! Častěji než na chleba je však používáme jako dip k zelenině. A naše nejoblíbenější jsou luštěninové. Kromě hummusu, který děláme minimálně jednou týdně, máme moc rádi červenočočkovou.

Ingredience:

100 gramů loupané a půlené červené čočky
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 střední mrkev
3 lžíce olivového oleje
0,7 litrů vody
směs italských bylinek
sůl a pepř

12755303_10207147464582566_867443187_o

Postup:

Postup je velmi jednoduchý. Propláchnutou čočku necháme okapat na cedníku. Na pánvi necháme zesklovatě na oleji cibuli a česnek. Přidáme okapanou čočku a jemně nastrouhanou mrkev. Zalijeme vodou a dusíme za občasného míchání do rozvaření luštěniny.

Já tedy ještě ke konci pomixuju tyčovým mixérem. Dochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a italskými bylinkami. A je hotovo. Můžete podávat. My ji máme nejraději teplou, ale dobrá je i vychlazená z lednice.

V létě je super do pomazánky přidat čerstvou pažitku, hromadu pažitky nebo také kadeřavou petrželku.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější pomazánky? Přispějte nějakým svým oblíbeným receptem či tipem. Ať se u nás nedělají pořád ty samé dokola.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.