Placičky ze zeleniny z vývaru

Placičky ze zeleniny z vývaru

Vaříte doma vývar? A co děláte potom s tou vyvařenou zeleninou? U nás ji nikdo jíst nechce. Do vývaru dělám potom čerstvou jen trošku povařenou, tak aby měla chuť i barvu.

Stane se vám někdy, že od oběda nebo předešlého dne zbydou brambory. Co s tolika zbytky?

Placičky. Ty u nás slaví úspěch již pár let. Zkusila jsem zužitkovat vše, co v lednici už volalo o pomoc. A jak se oba cpali!

A posledních pět kousků si Nelča vzala druhý den do školy na svačinu. Dají se totiž jíst i za studena.

💡
Do zeleninových karbanátků a placiček lze zpracovat všechnu smutnou zeleninu, kterou jste si nestihli užít v tom nejčerstvějším stavu.

Ingredience na placičky:

  • uvařená zelenina z vývaru
  • uvařené brambory - stejné množství jako zeleniny (měli jsme zbytek z předešlého dne)
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • kousek cibule
  • 3 plátky slaniny
  • sůl, pepř a bylinky dle chuti
  • olivový olej na potření před pečením
💡
Sušší konzistenci placiček vyvážíte lahodným dresinkem, bude se hodit jednoduchý jogurtový, ze zakysanky či česnekový. Nebo jako naše děti s kečupem.

‌Postup:

Na pánvi opražte na kostičky nakrájenou slaninu s nadrobno pokrájenou cibulí. Postupně přimíchejte zeleninu z vývaru a brambory, vše předem rozmačkejte vidličkou.

Směs dochuťte podle potřeby. Použila jsem jen sůl a pepř a trochu koření italské bylinky.

Nechejte vychladnout a pomocí dvou lžiček tvarujte placičky na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile máte hotovo, potřete olivovým olejem.

Pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 230 stupňů asi 20 minut.

💡
Vhodné jsou i pro menší děti, jako jídlo do ručičky. Místo placiček můžete udělat třeba špalíčky, které se menším dětem mohou lépe držet v malých ručičkách.

Placičky jsou skvělá volba na výlety, ke spotřebování zbytků z lednice, v létě, když nevíte co s cuketama.

Děti v tom spoustu zeleniny mnohdy nepoznají, tak tam nenápadně můžete propašovat i méně oblíbenou zeleninu.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!