Piškotový dort s malinami

Piškotový dort s malinami

Je tady konec června. Ten se u nás doma vždy nese v duchu oslav a narozenin. Především se veškerá sláva točí kolem Nel, která je opravdu party girl – oslavy a párty všeho druhu si maximálně užívá.

Ač má narozeniny až na konci června, první narozeninová párty již proběhla. A to s kamarády a rodiči ze školky. Myslím si, že oslava byla vydařená, o čemž svědčily úsměvy dětí a dort, tak ten se snědl do posledního drobečku.

Ale teda upřímně, natrápila jsem se s ním. První suchou makovou buchtu Nel statečně ochutnala a tvářila se, že skvělý. Pak, ale tátovi v koupelně vyčinila, že on svůj kousek nechal, i když viděl, jak se maminka snažila a i když ví, že to pečení dortů ji fakt nejde. Ano, má pravdu ta holka moje. A je skvělá, že mi chtěla udělat radost.

Zbytek té dusivky jsem vyhodila a nechtěla jsem ani po jednom z nich, aby jedli další kousek.

Momentálně jsem ve fázi LOW CARB, strašně mě to baví a cítím se skvěle. O tom však třeba někdy jindy.

Nicméně udělat LOW CARB dort, bez mléčných věcí a tak, aby uspokojil běžné konzumenty se mi zatím nepodařilo. Po dvou pokusech, které se fakt nepovedly jsem tedy sáhla po špaldové mouce a upekla jsem zdravější variantu klasického piškotu. Cukr zde skoro není a přesto byl sladký.

Ingredience na korpus:

5 vajíček od šťastných slepiček
80 gramů sladidla (použila jsem xylitol – březový cukr)
150 ml oleje (měla jsem kokosový)
100 ml vroucí vody
250 gramů hladké špaldové mouky
1 sáček vinného kamene (kypřicí prášek)

Ingredience na krém:

1 plechovka přes noc vychlazeného kokosového mléka (použila jsem BIO z DM)
100 gramů kvalitní čokolády (použila jsem Vitalvibe)

350 gramů mražených malin
2 lžíce chia semínek

2 hrsti čerstvých malin (na ozdobu)
plátky loupaných mandlí (na ozdobu)

Postup korpus:

Moje představa byla lahodný dort, který nebude sladký a hezky v něm vyniknou jednotlivé chutě a ingredience. Ač jsem měla jiný záměr, troufám si říci, že tento pokus dopadl na jedničku s hvězdičkou a všichni zúčastnění chválili a nevěřili, že nebylo třeba doslazovat.

Pečení korpusu věnujte čas, pekla jsem si ho večer a ráno jsem měla čas na vrstvení a zdobení. Je nutné také před krájením korpusu nechat jej pořádně vychladnout, aby se vám nerozpadal pod rukama.

Recept je upraven na formu o velikosti 23 cm. V první řadě doporučuji zapnout troubu. A to na 16O°C. Dále si oddělíme bílky od žloutků. Bílky jsem vyšlehala s polovinou cukru na tuhý sníh a dala je na chvíli stranou.

V druhé míse jsem vyšlehala žloutky se zbylým sladidlem, ručně jsem pak vmíchala olej (rozpuštěný), horkou vodu a po částech také špaldovou mouku, kterou jsem smíchala s vinným kamenem. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Opatrně přeneste formu s těstem do trouby. Při cestě nesmíte s formou nijak klepnout. Nezapomeňte, že nejméně 15 minut je zakázáno troubu otevřít, jinak vám korpus „spadne“ a musíte začít nanovo.

Celkovou dobu pečení odhaduji na cca 50 minut. Ovšem, každá trouba peče jinak. Nezapomeňte si to tedy ohlídat. Jakmile je korpus upečený, nechejte ho pomalu chladnout v pootevřené troubě.

Příprava náplní dortu:

Druhý den ráno je dost času dort zkompletovat tak, aby se odpoledne mohl podávat. Je čas připravit si malinový rozvar. Úplně jednoduše mražené maliny nasypat do kastrůlku a pomalu rozehřát na kaši. Do ní zamíchat 2 lžíce chia semínek a nechat vychladnout.

Čokoládový krém vytvoříte velmi jednoduše. Nejdříve si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Nechejte ji vychladnout, ať není horká. A potom ji vyšlehejte s tuhou částí vychlazeného kokosového mléka.

Náplně máte připraveny a je čas se pustit do vrstvení dortu a konečných úprav.

Vrstvení dortu:

Předem upečený korpus jsem rozřízla na 3 podobně silné pláty. Použila jsem k tomu dlouhý hladký nůž. Prvně jsem to zkoušela silonovým vlascem, ale to mi opravdu nešlo a riskovala jsem, že budeme bez dortu.

Na spodní korpus jsem prvně dala slabou, ale rovnoměrnou vrstvu čokoládového krému. Na krém přišel rozvar z malin. S tím jsem naopak nešetřila. Přiklopit druhým korpusem a postup zopakovat.

Potom již zbývá horní patro. Nel je momentálně zamilovaná do pohádky Paw Patrol, koupila jsem tedy jedlý papír (jen z rýže, vody a rostlinného oleje, barviva jsou čistě přírodní). Koupíte zde a jsou vážně rychlí a báječně komunikují. A že jsem je s dotazy nešetřila.

Nicméně, byo by dobré si také přečíst návod k použití jedlého papíru. Já jsem se s tím moc nepárala a mrskla jsem ho na malinový rozvar – no, pejsci vypadali, jako by se koupali. Nicméně, Nel obrázek poznala a o to šlo, že jo!

Okolí dortu jsem natřela zbytkem čokoládového krému a celý okraj jsem oblepila mandlemi. Hezky jednu po druhé – tohle bylo opravdu nekonečné. Okolí papíru bylo takové ošklivé, umatlané malinovým rozvarem – ano, s procesem výroby ještě stále bojuji. Tak jsem koupila čerstvé maliny a zbytkem bílé čokolády (veganské – už nevím název byl doma opravdu zbytek) přilepila maliny.

Chtělo to trpělivost, fakt že jo! Ale lepením mandlí jsem ji získala poměrně dost. A tadááá, máte hotovo! Stačí dát do lednice vychladit, přidat správný počet svíček a párty může začít!

Sama jsem dort neochutnala, ale slyšela jsem na něj samou chválu, tak snad všichni nekecali a opravdu jim chutnal.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!