Naked cake – vanilkový s kokosovou šlehačkou

O víkendu naše úžasná kamarádka slavila narozeniny. Vymýšlet dárky – originální, vtipné a ještě se trefit do vkusu prostě neumím. Tak jsem se dárek snažila vyvážit narozeninovým dortem.

Ano, kdo mě zná, ví jaký jsem patlal. Jsem perfekcionista. A většinou, když mi na něčem opravdu záleží, moc se mi dílo nedaří. Nebudu lhát, i s tak obyčejným dortem, který jsem nakonec udělala jsem měla hromadu trápení a jeden korpus dokonce skončil v odpadkovém koši.

Ale podívejme se na recept. Zkoušela jsem dva různé korpusy, vám doporučuji více ten vanilkový. Je krásně vláčný, měkký. Můj první pokus o kokosový korpus nebyl špatný, avšak byl tužší. Zase se s ním však pěkně manipulovalo a netrhal se jako vanilkový.

Ingredience na vanilkový korpus:

250 gramů polohrubé mouky (použila jsem půl napůl špaldovou hrubou a hladkou)
150 gramů cukru (použila jsem kokosový cukr)
1 balíček vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
trocha mleté vanilky (dávám podle potřeby, cca 0,5 čajové lžičky)
špetka soli
110 gramů rostlinného oleje (použila jsem kokosový)
130 ml bublinkové vody (těsto je po ní krásně nadýchané)
130 ml rostlinného jogurtu (použila jsem sójový)
1 lžíce jablečného octa
2 lžíce jablečné přesnídávky nedoslazované (domácí)

Ingredience na kokosový korpus:

150 gramů polohrubé mouky
50 gramů jemně strouhaného kokosu
šťáva z jednoho citronu
0,5 balíčků vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
2 lžíce kokosového oleje
125 ml kokosového mléka (měla jsem domácí)

Je důležité zmínit, že jsem k pečení korpusu využila klasickou dortovou formu o průměru 24 cm.

Ingredience na náplň dortu:

2 balíčky kokosové šlehačky Soyatoo
1 menší sklenička marmelády (použila jsem domácí rybízovou)
čerstvé ovoce (použila jsem jahody a maliny)

IMG_0541p
Za fotku děkuji oslavenkyni Káji

Postup vanilkový korpus:

Nejprve jsem si ve větší míse vyšlehala kokosový olej s cukrem. V druhé míse si připravte suché ingredience. Mouku, vinný kámen, špetku soli. Do třetí misky dejte jogurt, bublinkovou vodu, jablečný ocet a přesnídávku. Jakmile máte vše hezky připraveno, můžete začít míchat.

K vyšlehanému oleji s cukrem postupně na střídačku přimíchávejte suché a mokré ingredience. Žádné zběsilé míchání, jde nám o zachování nadýchané konzistence.

Výše zmíněné ingredience vám vyjdou na jedno vyšší patro dortu. Pokud ingredience zdvojnásobíte a po upečení korpus rozříznete na dvě poloviny, získáte ideálně vysoký dort.

Jakmile máte hotovo, vlijte směs do předem vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C asi 40 minut.

Upozornění, mě se sice podařilo korpus krásně rozpůlit, ale jakkoliv s ním manipulovat nebylo možné. Úplně se rozpadl, možná to bylo tím, že byl ještě vlažný. Já bych však po té zkušenosti raději upekla korpus nadvakrát.

Postup kokosový korpus:

Kokosový korpus je velmi jednoduchý. Smíchejte zvlášť suché ingredience, zvlášť mokré a následně tekutinu pomalu přimíchávejte k těm suchým.

Výsledný korpus je dost nízký. Právě z tohoto důvodu jsem následně zkoušela ještě ten vanilkový. Když bych dělala tento korpus znovu, ingredience bych zdvojnásobila. A pokud bych z tohoto korpusu dělala celý dort, použila bych alespoň tři patra.

Pečeme na 180°C v předem vyhřáté troubě ve vymazané a vysypané dortové formě asi 30 minut.

IMG_0687¨p

Postup ke zdobení dortu:

Zatím pokaždé, když jsem dělala kokosovou šlehačku, jsem využívala tuhou část kokosového mléka. Jaké bylo překvapení, když mléko, které běžně kupuji bylo vyprodané.

Nevadí, chtěla jsem již delší dobu ochutnat smetanu Soyatoo – dělají tři varianty (kokosovou, rýžovou a sójovou). Stačí jen 2 minuty šlehat na plný výkon a máte krásnou šlehačku.

Vanilkový korpus jsem nejprve pořádně namazala domácí marmeládou z červeného rybízu. Navrstvila jsem hromadu smetany – ušlehané z jednoho balení. Nyní na řadu přišly silnější plátky jahod. Bohatě pokrýt celý korpus.

Nyní opatrně připlácnete kokosový korpus. Šlehačka steče mírně dolů. O to mi šlo. A dozdobíte podle vlastní fantazie. Ušlehala jsem polovinu druhého balení smetany, dala doprostřed dortu, bohatě posypala ovocem a mírně zaprášila moučkovým cukrem. Hotovo.

Protože jsme dort přenášeli, dala jsem ho na 30 minut zatuhnout do mrazáku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.