Mini bábovičky s mákem

Je neděle. Venku je dost větrno. Dopoledne jsme strávily venku a odpoledne u plotny, aby bylo doma hezky teplo a měli jsme něco dobrého do bříška.

Pekly jsme z toho, co bylo doma. A je to dobré. Plné vápníku díky máku. A téměř bez cukru (jedna lžíce kokosového). Ideálí snídaně či svačinka. S teplým rooibosem úplná paráda. A protože se jen sype a míchá, můžete péct společně s dětmi. Je to zábava!

Množství surovin je na cca 10 kousků bábovek – máme silikonovou formu na 6 ks z Lidlu.

Ingredience:

3/4 hrnku pohankové mouky
3/4 hrnku jemné špaldové mouky
3/4 hrnku mletého máku
1 lžíce cukru
1/2 sáčku bezfosfátového prášku do pečiva
1/2 hrnku oleje (použila jsem kokosový)
1 hrnek mléka (použila jsem mandlové)
1 lžíce jahodové marmelády (použila jsem domácí bez cukru z loňska)

wp_20161023_14_29_02_pro-2

O tom, že mák obsahuje spoustu vápníku jsem již psala u receptu na makovou bábovku. Tohle je trošku jiný recept, ale také moc chutný.

Pokud budete mletý mák kupovat někde v supermarketu, dejte si pozor na to, aby se jednalo pouze o mák bez přidaného cukru. V poslední době jsem si všimla, že je skoro nadlidský úkol sehnat čistý mák, kde nebude polovinu sáčku tvořit cukr.

Postup:

Postupně si smíchejte nejdříve suché ingredience. Následně do nich přimichejte ingredience tekuté. Vznikne vám polotekuté těsto. Než začnete plnit bábovičky, zapněte si troubu na 170°C.

Bábovičky jsem plnila cca ze 2/3, v troubě po chvíli pečení krásně vyskočí. Při zmíněných 170°C jsem pekla zhruba 30 minut.

Tip:

Experimentujte s moukami. Já jsem dala, co jsem zrovna měla. Vždy dávám polovinu nějaké lepkové (aby mi těsto drželo pohromadě) a zbytek dosypu nějakou „alternativní“.

Pokud nemáte doma mák, vyzkoušejte nahrubo namleté ořechy. Nyní začíná sezona vlašských, tak s chutí do toho!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *