Mandlové košíčky s karamelovými jablíčky

Letos jsme „oslavu“ vysvědčení pojali jinak. Stejně jako jiné věci v tento divný čas. Nevadilo nám to, užili jsme si to a večer jsme si užili ve společnosti deskovek.

Na košíčky večer už nebyla chuť, ale odležení v lednici jim jen prospělo.

Vypadá to složitě, avšak není. Je to relativně rychle připravené. Jen nesmíte být nedočkaví jako já a počkat, až košíčky řádně vychladnou, aby se nerozpadaly.

Recept je bezlepkový. Bez mléčný. Veganský. Ale chutná fakt dobře! Fakt. Vyzkoušejte ho!

Ingredience na košíčky:

1 hrnek (objem 250 ml) ovesných bezlepkových vloček
1 hrnek mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
1/4 hrnku kokosového oleje
2 polévkové lžíce kokosového mléka

Ingredience na náplň:

2 velká jablka
skořice k ochucení
2 lžíce kukuřičného škrobu


Pokud si chcete přilepšit, tak jako jsem dopřála já nám. Udělejte nahoru jako polevu karamel. Já ho nikdy dříve nedělala, ale je to snadný a taky moc dobrý.

Bude vám stačit trocha kokosového mléka a kokosový cukr. Použila jsem zhruba 3 lžíce mléka na 1/4 hrnku cukru. Potom stačí jen svařit na karamel požadované hustoty.

Já udělala tekutější, aby se jím daly košíčky polévat.

Postup:

Košíčky: Mandlovou mouku, rozmixované ovesné vločky, roztopený kokosový olej a mléko spojíme v kompaktní hmotu. Tuto směs natlačíme do muffinkových formiček. Mám doma silikonové. Ty není potřeba vymazávat.

Následně je dáme upéct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 10 minut. Z uvedeného množství se vám podaří cca 12 košíčků.

Dobrá rada: jakmile je vytáhnete z trouby. Nevšímejte si jich a nechejte je řádně vychladnout. Opravdu. Jinak vá, stejně jako mě z původních 12 košíčků zbyde s bídou 8.

Zatímco košíčky chladnou, připravte si jablíčka. Ty stačí oloupat, zbavit jadřinců a nakrájet a kousky. Podusit s troškou vody, ochutit skořicí a zahustit kukuřičným škrobem.

Vychladlé košíčky vytáhněte z formiček, naplňte jablečnou směsí, pokapejte karamel a nechejte chvilku ztuhnout.

Jak zmiňuji v úvodu, u nás se košíčky jedly až druhý den ráno a z lednice byly opravdu parádní. Chutě se skvěle propojily.

Čím dobrým jste letošní vysvědčení oslavili vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *