Květákové muffiny
Květákové muffiny jsou velmi chutné a snadné, stačí uvařit květák, nakrájet šunku a smíchat s vejci. Takové slané muffiny jsou skvělé na svačinu do školy, na výlety do přírody nebo jako hlavní chod na oběd. Doplněno o zeleninu a teplý rooibos dostala Nel ke svačině v pondělí a pro velký úspěch i v úterý.
Muffiny jsou dobré studené i teplé. Skvělá je také variabilita. Recept můžete tedy obměňovat podle toho, co máte zrovna doma. Přidat třeba pokrájený sýr, osmahnutou slaninu nebo doplnit o jinou zeleninu.
Květák odvodňuje, pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýřem, podporuje hubnutí a posiluje imunitní systém.
Ingredience:
1 menší květák
3 vejce od šťastných slepiček
10 dkg nakrájené šunky
sýr na posypání (použila jsem jeho veganskou alternativu kvůli Nel alergii na mléko)
bylinky dle chuti (petržel, pažitka)
sůl a pepř k dochucení
Postup:
Nejprve si uvaříme květák v osolené vodě. Hezky do měkka. Následně rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Postupně přidáme na kostičky nakrájenou šunku, bylinky a 3 celá vajíčka.
Kdo chce může si je ještě před vložením do trouby posypat sýrem. Nebo rovnou nastrouhaný sýr přidat do těsta.
Plnila jsem silikonové muffiny až po okraj a pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 35 minut. Dokud povrch květákových muffinů nebyl mírně zlatavý. Z formiček jsem je vytahovala až vychladlé, teplé se měly tendenci trhat.
Z výše uvedených surovin mi vyšlo 12 muffinů přesně.
Květák mám velmi ráda pro jeho chuť. Květák můžete jíst i syrový se studenými omáčkami nebo salátovými dresinky. Zvláště ty první české jsou velmi chutné. Jako u všech druhů zeleniny s vysokým podílem vlákniny ale může při trávení docházet k nadýmání.
Recept je jednoduchý, rychlý a muffiny jsou skvělé a zdravé. Navíc se dobře jí i ve škole, kde kvůli spoustě zajímavých věcí není na nic čas. Ani na jídlo podle naší Nel.