Křupavý cizrnový falafel

I vegani jí fastfood. Už jste zkoušeli falafel? Tato izraelská fastfoodová klasika se nejčastěji podává v pita chlebu s ledovým salátem, rajčaty, tahini pastou a salátovou okurkou. Jen to píšu a sbíhají se mi sliny.

Smaženým věcem moc doma neholdujeme, ale k falafelu smažení prostě patří. Zkoušela jsem ho dělat také v troubě, ale byl dost suchý a ne tolik dobrý.

Ingredience:

500 gramů cizrny v suchém stavu
1 větší nasekaná cibule
3 stroužky česneku (když nebudou jíst děti dala bych těch stroužků klidně 5)
2 lžičky soli
1 lžička pepře
1 lžíce mletého římského kmínu
3 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
2 lžíce čerstvé petrželky kudrnky

WP_20160113_15_23_56_Pro

Postup:

Cizrnu si přes noc namočte do studené vody a alespoň 12 hodin máčejte. Po namáčení vodu slijte a a cizrnu nasypte do mixéru. Přidejte zbytek ingrediencí a společně mixujte.

Bude to chvilku trvat, ale zase si dejte pozor, abyste místo „těsta“ na falafel neměli umixovaný hummus. Hotová směs by měla mít konzistenci mezi kuskusem a hrubší pastou. Zkrátka tak, aby šly krásně tvarovat kuličky.

Takto připravenou směs zakryjte potravinářskou folií a nechejte v chladu asi 2 hodiny odpočívat.

Jakmile bude těsto odpočaté, začněte ze směsi tvarovat samotné kuličky falafelu. Do pánve s vyšším okrajem nalijte cca 4 cm oleje (na smažení je dobrý olej z hroznových jadérek, ale poslouží také slunečnicový nebo řepkový) a rozehřejte na středním plameni.

Opékejte z každé strany cca 2 – 3 minuty. Déle není třeba. Syrové falafely jsou poměrně křehké, avšak po usmažení drží krásně pohromadě. Hotové falafely nechte okapat na papírových utěrkách.

WP_20160113_17_20_41_Pro

Tipy na servírování:

Nejlepší jsou s hummusem a salátovou okurkou jako přílohou. Ale naše malá si je nejraději dopřává se šťouchanými brambory s pažitkou.

Pokud k falafelu uděláte ještě domácí pita chléb, okouzlíte touto večeří také své masožravé kamarády.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.