Křehké šátečky s mákem

Je sobota. Venku dopoledne pod mrakem a celé odpoledne vydatně prší. Za běžných okolností nazouváme gumáky a skáčeme v kalužích, ale Nel má rýmu. Celou zimu je zdravá a teď si rýmu užívá v plné parádě.

Roupama neví, co by. Chce péct. Neví co. Má chuť na sladké. Mák. Skoro nic doma nemáme, do obchodu ji nedostanu ani párem volů.

Nel má nápad: „Tak budeme prostě sypat a tvořit těsto a když to nebude k jídlu, dáme to babičce pro slepice.“ Tak jo. Když se to nepovede, máme zaděláno alespoň na chleba. Experimentuji tentokrát s tekutinami. Místo vody zkusím zadělat pivem. A protože zbylo něco přes deci piva, zkusíme ho použít také na sladké těsto.

Výsledné šátečky jsou opravdu křehké a a křupavé. S těstem se pracovalo jedna báseň. A náplň je maková.

Ingredience na těsto:

250 gramů hladké špaldové mouky
140 gramů másla (Alsanu kdo je ABKM)
90 ml světlého piva

Maková náplň:

100 gramů mletého máku
200 ml rostlinného mléka (použila jsem kokosové)
2 hrsti rozinek
1 bio citron (budeme potřebovat nastrouhanou kůru)
2 lžíce datlového sirupu

Postup:

Ze tří ingrediencí – mouky, másla a piva vypracujte nelepivé těsto. Zapojte ruce, půjde to lehce a za chvilku budete mít hotovo. Jakmile je těsto hotové a nelepí, dejte ho odpočinout do lednice. V době čekání si připravte makovou náplň.

Mletý mák a rozinky rozmíchejte s mlékem. Přiveďte k varu a míchejte do požadované konzistence. Nakonec vaření jsem přidala datlový sirup a nastrouhanou kůru z jednoho BIO citronu. Náplň nechejte řádně vychladnout.

Předehřejte si troubu na 190°C a začněte s vykrajováním těsta. Pracuje se s ním opravdu hezky. Nemusela jsem ani podsypávat vál. Vykrajovaly jsme s Nel kolečka a plnili připravenou makovou náplní. Okraje pořádně upevněte vidličkou.

V předem vyhřáté troubě jsem pekla cca 15 minut. Do lehkého zhnědnutí šátečků. Po upečení a zchladnutí jsme mírně posypaly sypkou sladěnkou.

Na neděli máme v plánu celodenní výlet na kolech – snad se umoudří rýma i počasí a šátečky nám po stoupání do kopce přijdou na svačinu vhod. Kromě máku bych si zde dokázala představit také jablečnou náplň nebo domácí povidla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.