Kefírová buchta – vegan

Je čtvrtek. V noci krásně nachumelilo, Nela nejde do školky a čeká nás společný den – jen my dvě. Ráno jsme nachystaly oběd, poklidily a pak jsme vyrazily bobovat a řádit do sněhu.

A bylo to náročné. Kde se hrabe hodina ve fitku. Nechala se hodinu tahat na bobech po líšeňských kopcích. Pak mě ještě zkoulovala.

Doma po obědě ji napadlo (teď ji něco napadá často), že upečeme koláč na zítřejší snídani. Shodou okolností jsme dnes na zkoušku ve zdravé výživě koupily fermentovaný sójový nápoj tak jsem přemýšlela, že něco s tímto.

A vznikla kefírová buchta s kokosem a chutná dobře. Neli si ze svého kousku vytvořila kočičku. A že se ji povedla!

WP_20170112_14_32_30_Pro

Ingredience:

250 gramů špaldové celozrnné mouky
100 gramů rapadury
1 sáček kypřicího prášku bez fosfátů
3 lžíce kakaa (doporučuji čokoládovna Troubelice)

100 ml oleje (použila jsem kokosový)
500 ml kefíru
1/2 hrnku jablečného pyré (nahradí cca 2 vejce)

2 lžíce marmelády (použila jsem domácí rybízovou)
kokos na posypání

Postup:

Ve větší míse si smíchejte nejdříve sypké ingredience. Ve druhé menší misce potom kefír s olejem a jablečným pyré. Mokrou směs pomalu zapracujte k suché směsi.

Po důkladném promíchání nalijte do pekáčku (30 x 40) vystlaného pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Zkrátka do doby než buchta nelepí na špejli.

Ještě horkou buchtu potřete marmeládou a pořádně posypejte kokosem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *