Kakaový dort s kokosovým krémem

Kakaový dort s kokosovým krémem

Blíží se druhá polovina června – a u nás se bude slavit. A to hned několikrát. Nejvyšší čas začít zkoušet nejrůznější recepty na dorty. Neli měla tentokrát jasno – musí tam být čokoláda a vanilka. Pak tedy měla ještě asi dalších deset požadavků, které se mi podařilo vymluvit.

Z čokolády a vanilky však nehodlala ustoupit ani o píď. Tak jsem pročítala různé zahraniční i české blogy a dnes se peklo. Je to kombinace nejrůznějších receptů s menším množstvím cukru, bez živočišných věcí. Chutná skvěle, opravdu. Ale krém mi dal zabrat – příště bych sáhla po osvědčeném krému z kešu oříšků.

Korpus dortu:

Použila jsem klasickou formu 24 cm. Když použijete menší, lze korpus rozpůlit a promazat krémem.

1 1/4 hrnku hladké špaldové mouky
1/2 hrnku kokosového cukru
2 lžíce mletých lněných semínek + 4 lžíce vody (supluje vejce, lze použít také 2 vejce)
1/3 hrnku Alsanu (másla)
1/2 hrnku kakaového prášku (nedám dopustit na Čokoládovna Troubelice)
2 lžíce vinného kamene (kypřící prášek)
3/4 hrnku rostlinného mléka (použila jsem rýžové z DM)
3/4 hrnku horké vody

Dortový krém:

1 1/2 hrnku strouhaného kokosu
1/2 hrnku kokosového oleje
3 lžíce javorového sirupu
10 kapek vanilkového extraktu
2 hrnky nakrájených jahod
1 plechovka řádně vychlazeného kokosového mléka (nejlépe přes noc v lednici)

19095997_10209743354600251_1404428908_o

Postup:

Prvně si připravíme těsto. Žádná velká práce – výše uvedené ingredience se spojí v tekuté těsto. Já jsem dortovou formu vystlala pečicím papírem a pekla jsem v předem vyhřáté troubě (170°C asi 40 minut) kontrolujte špejlí.

Těsto jsem si připravila v mixéru. aby se všechny ingredience řádně promíchaly.

Upečený korpus mě velmi mile překvapil. Je vláčný (žádná dusivá buchta), tak akorát sladký a tak akorát kakaový.

WP_20170611_13_55_00_Pro

Krém – byl pro mě trošku oříšek. Vycházela jsem z jednoho zahraničního receptu a upřímně jsem měla pocit, že za stálého míchání (mixování) poletí do koše. Přidala jsem tedy z lednice vychlazenou část kokosového mléka a hmota se konečně začala podobat dortovému krému.

Mixovala jsem na plný výkon opravdu dlouho. Chvílemi jsem se o můj mixér až bála, aby se nezavařil. Zvládl to! A nakonec chutná moc dobře. Když bych se ho ještě někdy rozhodla dělat, použila bych ještě více jahod. Kokos má zde navrch.

Dortový krém je však ve výsledku lehký a mírně nasládlý.

Vychladlý dort jsem tedy hojně potřela krémem. K ozdobení jsem použila zbylé jahody a kakaové boby.

Chutnal všem (testovala babička s dědou a Honza s Nelčou). Krém mě zklamal, ještě určitě zkusím nějaké další varianty. 🙂

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!