Jablečný štrůdl z kokosové smetany

Podzim a jablka k sobě bezpochyby patří.  My jich o víkendu dostali celý košík. Padaná, sladká a výborná. Spoustu jsme jich snědli jen tak, máme je takto nejraději. Avšak dnes jsem si všimla, že některá již nahnívají, tak bylo potřeba zasáhnout.

Štrůdl u nás nikdy moc nefrčel. Muž na sladké není vůbec a Nelča nerada listové těsto (já ho také nemusím). Avšak, dala jsem mu ještě šanci a těsto jsem vymazlila. K myšlence experimentovat s kokosovou smetanou mě poňoukla známá, která onehda tvrdila, že jedině štrůdl ze šlehačky je ten nejlepší.

Tak jsem se na to vrhla a byla jsem překvapena, jak krásně se s těstem pracovalo. Během pečení nikde nepopraskalo a chutná velmi dobře. Důležité je také doladit náplň a dát ji tam opravdu hodně. U nás se nešetřilo ani skořicí. Cukr jsem nepoužila žádný. Do těsta ani náplně, nebylo potřeba.

Pokud vám tedy stejně jako nám nechutná listové těsto, ale bojíte se složitostí s různými sladkými těsty, taženými záviny, apod., pojďte do toho. Je to snadné a za pár minut hotové.

 

Čtyři jablka denně dodají organismu potřebnou dávku vlákniny i vitamínu C.

Ingredience na jednu pořádnou nohavici:

250 gramů hladké špaldové mouky
100 gramů kokosové smetany (použila jsem Wild & Coco)
1 celé vejce od šťastných slepiček
špetka soli

5 jablek
skořice
rozinky
vlašské ořechy
+ rozšlehané vejce na potření

 

Věděli jste, že .. ? „Jablka, pokud jsou čerstvá, tak plavou na vodě.“ A to proto, že obsahují 25 % vzduchu.

 

Postup:

Do mísy si nasypeme odváženou mouku, přidáme kokosovou smetanu, vajíčko a špetku soli. Zpracujeme v hladké a pružné těsto. Předtím než těsto proměníme ve štrůdl jej dáme na 30 minut odpočinout do chladu do lednice.

Můžeme si také začít rozehřívat troubu. Pekla jsem na 180 °C asi půl hodiny. Ale pozor, každá trouba peče jinak. Pečte zkrátka do zezlátnutí.

Mezitím si připravte náplň. Jablka nastrouhat nahrubo a přidat k tomu vše, co máte rádi. U nás je to opravdu hodně skořice, rozinek dávám zhruba hrst a alespoň dvě pořádné hrsti oříšků. Nyní se nabízí vlašské.

Odpočaté těsto rozválíme na tenký plát. Jde to hezky, těsto se mi netrhalo a nebylo potřeba ani podsypávat. Vyválený plát posypeme připravenou náplní a můžeme zabalit. Zabalený štrůdl jsem dala péct spojem dolů. Před vložením do trouby jsem potřela rozšlehaným vejcem pro lesk.

Už jste letos pekli štrůdl? Jaký máte nejraději a co v něm nesmí chybět?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *