Dýňové donuty z trouby - vegan a bez lepku

Dýňové donuty z trouby - vegan a bez lepku

Pečené donuty ve zdravější verzi. Pouze z pár běžně dostupných surovin. Navíc bez lepku, mléka a vajec. Mám radost, že se povedly.

Nesla jsem je v sobotu do školky na Masopustní slavnost. A snědly se všechny. Pár dětí a dospělých jsem se ptala, jak jim chutnalo a chutnalo! Taková malá výhra, když se pokus podaří.

Jeden recept na donuty na blogu již je, takový víc klasický. Avšak sklízí u nás úspěchy do dnes!

Z uvedené dávky vám vyjde cca 8 - 9 menších donutků. Naše formá má průměr 7 cm.

Ingredience jsem měřila hrnkem - dost tedy záleží i na tom, jak velký hrnek použijete.

Ingredience na dýňové donuty:

  • hrnek bezlepkových ovesných vloček (rozmixovat na mouku)
  • 3/4 hrnku vychladlého dýňového pyré
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (rozpuštěný)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • lžička jedlé sody
  • koření (skořice, hřebíček a špetka muškátového oříšku)
  • špetka soli
💡
Recept na dýňové pyré:
1. Předehřejeme si troubu na 180°C
2. Rozpůlíme dýně nejprve na poloviny a vydlabeme semínka. Následně překrojíme na 1/4.
3. Pečeme slupkou nahoru asi 1 hodinu.
4. Poté mírně vychladlé rozmixujeme na hladké pyré.

Ingredience na polevu:

  • 1/2 hrnku moučkový cukru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • koření (skořice, hřebíček)

Připravte se na to, že těsto bude hutnější. Ničeho se nebojte a dejte si práci s rozdělením do jednotlivých částí formy.

Formu jsem předem lehce vymazala kokosovým tukem. Nevysypávám. Ale řiďte se svou formou a svými zkušenostmi.

Poleva je klasická cukrová - nic extra zdravého, ale donuty jsem ozdobila jen tak zlehka. Koření dodalo polevě úžasnou chuť, stejně jako pomerančová šťáva.

Postup:

K přípravě vám bude stačit jedna miska. Už to nemůže být jednodušší!

Jednoduše smíchejte všechny ingredience: ovesnou mouku, dýňové pyré, cukr, koření, špetku soli, jedlou sodu a tuk. A máte skoro hotovo.

Nyní stačí těsto rozdělit do formy a šup s tím do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pekla jsem odhadem 20 minut. Doporučuji však hlídat.

Po vytažení z trouby je nechejte chvilku odpočinout ve formě. Uvidíte, že potom samy vyklouznou ven.

Poté, co dýňové donutky provoněly celý byt a zcela vychladly jsem si připravila polevu.

V malé misce smícháte cukr s kořením a šťávou z pomeranče v hladkou polevu. Tu jsem si následně přendala do malého pytlíčku s odstříženým rožkem a donuty jemně ozdobila.

Pro urychlení tuhnutí jsem plech vystrčila ven a za 30 minut bylo zatuhnuto a hotovo.

Tak co, zaujal vás tento recept? Vyzkoušíte dýňové donuty i vy?

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!