Domácí pečené donuty

Nel občas v obchodě pošilhávala po barevných donutech. Já ji chápu, je dítě. Koblížky jsou krásné a pestře barevné. Často je vidí venku u dětí, tak toužila potom je také ochutnat. Nicméně, pominu-li, že kupované jsou s obsahem mléka, které nemůže, ještě více mi vadí chemické složky a tuna cukru. Proto jsem se konečně hecla, koupila formu a na její 7. narozeniny do školy pro spolužáky donuty upekla.

Kupované donuty jsou většinou smažené, já smažit nechtěla. Pečené jsou podle mě mnohem lepší a také méně kalorické. Když stejně jako já navíc uberete cukru, přidáte třeba trošku celozrnné mouky a jako polevu použijete vysokoprocentní čokoládu, může vám vzniknout poměrně zdravá alternativa se kterou budete spokojeni vy i vaše děti.

Ingredience na donuty:

Použité ingredience mi vystačily na 12 menších donutů. Forem existuje více rozměrů. My máme s průměrem 7 cm. V receptu používám hrnek o objemu 240 ml.

  • 1 hrnek (240 ml) hladké mouky (dala jsem hladkou špaldovou)
  • 5 lžic kokosového cukru
  • 2 lžičky vinného kamene (kypřicího prášku bez fosfátů)
  • špetka soli
  • 1 celé a šťastné vejce
  • 180 ml mléka (dala jsem lískooříškové Nemléko a skvěle k tomu sedlo)
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (bude fungovat také s máslem či ghee)

Ingredience na polevu:

    • Kvalitní čokoláda (bude vám stačit cca 30 gramů)
    • 1 lžička kokosového tuku
    • 30 ml kokosového mléka (použila jsem jeho tuhou část)
    • vanilkový extrakt (vyhněte se těm levným kupovaným, s vanilkou nemají nic společného)
    • volitelné (nasekané oříšky, čokoládové pecky, plátky kokosu, atd.,) jako posyp 

Těsto bylo jednoduché, obdobné konzistence jako na muffiny. K vymýšlení zdobení jsem neměla tolik času a vsadila jsem na jistotu tmavou čokoládu. Někdy příště mám v plánu vyzkoušet i jiné druhy polevy. Myslím si na arašídové máslo nebo na růžovou variantu z malin.

 

Formy na donuty jsem v obchodech viděla různé. Například Tescoma nabízí pouze kolečko k vykrajování – tohle se dá použít v případě, že chcete donuty dělat z kynutého těsta. Sehnat však můžete i nejrůznější silikonové či teflonové.

Postup:

Začněte tím, že si troubu předehřejete na 180°C. Jako druhý krok je vymazání a vysypaní formy na donuty. Lehce jsem ji mázla kokosovým tukem a maličko vysypala krupičkou. Možná by fungovalo pouze s vymazáním, ale nemám vyzkoušeno a měla jsem jen jeden pokus v danou chvíli.

Příprava těsta je jednoduchá. Smíchala jsem si veškeré sypké ingredience a postupně přimíchavala ty tekuté. Jakmile vzniklo kompaktní těsto, podobné těm na muffiny, bylo hotovo. Nyní je na čase přendat těsto do formiček. Plnila jsem lehce nad 2/3 a k plnění formy jsem využila lžíci. Dovedu si představit, že hrnečkem s nálevkou by to šlo ještě lépe. Ten jsem však po ruce neměla.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, ale hlídejte si je. Jakmile „vyskočí“, zlátnou poměrně rychle. Výsledná barva by měla být krásně zlatavá. Je dobré je nepřepéci, aby nebyly vysušené a gumové.

Po vytažení z trouby je nechejte chvilku ve formě odpočinout. Následně si je vytáhněte na mřížku. Vytahovat mi šly moc hezky.

Zdobení probíhalo u nás až druhý den ráno. Pokud budete zdobit čokoládou, rozhodně je potřeba nechat donuty zcela vychladnout, aby vám po nich čokoládová poleva nestékala. Čokoládovou polevu jsem si připravila ve vodní lázní. A to zcela jednoduše. Smícháním a řádným vyšleháním (ruční metličkou) veškerých výše zmíněných ingrediencí.

Donuty stačí do čokolády namáčet a následně sypat oblíbeným posypem. Následně nechat zcela zaschnout na mřížce. Tuhnutí nějaký čas zabere. Určitě hodinu, tak s tím počítejte. U nás nejvíce bodoval posyp z nasekaných loupaných mandlí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *