Domácí toustový chléb – celozrnný špaldový

Osobně toustový chleba, veky, apod. opravdu nemám ráda. Nechutnají mi. Obecně mám raději hutné žitné pečivo, ale doma je občas po něm touha. Prvně jsem pekla jen kvůli muži, dnes si s chutí zapečený toust dá také Nela.

Odmítám kupovat toustový chleba plný všeho možného bez kvalitních surovin, proto jsem dlouho ladila recept na domácí. Trvalo to poměrně dlouho – než jsem vyladila poměr mouk a tekutiny. Tak aby se daly krájet tenké plátky na sandwiche a tousty, aby nebyl chleba příliš suchý a dusivý a také nebyl příliš cítit po droždí.

A před týdnem se mi konečně podařil toustový chleba, který splňuje všechny výše zmíněné požadavky. Jeho příprava je snadná a hotovo i s kynutím máte také za chvíli.

Ingredience:

250 gramů celozrnné špaldové
250 gramů hladké špaldové
12 gramů čerstvého droždí
300 ml vlažné vody
14 gramů soli
60 ml mléka (použila jsem rýžové)

WP_20170508_17_58_10_Pro

Postup:

Nejprve si ve vlažné vodě rozmíchejte droždí. V druhé míse smíchejte prosáté mouky se solí, utvořte důlek a pomalu vlijte vodu s droždím a začněte míchat těsto. Jakmile máte kompaktní hmotu, vlijeme vlažné mléko a míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké a pružné těsto.

Takto připravenou směs na chleba zakryjte utěrkou. Nyní nechejte kynout na teplém místě asi hodinu (nebo do doby, kdy dvojnásobně zvětší svůj objem).

Poté těsto rozdělte na dvě poloviny. Ty srolujete a spojem dolů vložte do formy na biskupský chlebíček (vymazanou olejem nebo vystlanou pečicím papírem). Necháme kynout dalších cca 30 minut.

Mezitím si předehřejte troubu na 250°C. Chleba pečeme 15 minut, následně troubu mírně odvětráme a stáhneme teplotu na 200 stupňů a dopékáme dalších zhruba 20 minut. Do zezlátnutí.

Po upečení chléb vytáhneme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *