Brokolicové placky

Brokolice je u nás oblíbená zelenina. Nejraději ji všichni doma máme jen lehce upravenou na páře, jako přílohu. Když ji takto vařím, musím vždy udělat alespoň dva kusy. Nel chtěla brokolici i do školy, ale ne jen tak, tak jsme udělali placky a myslím, že se povedly. Chutnalo nám.

Takže recept na zdravou a lehkou variantu oblíbených masových karbanátků je zde.

Ingredience:

1 brokolice
4 celá šťastná vejce
100 ml smetany (použila jsem ovesnou rostlinnou)
2 oloupané stroužky česneku
cca 100 gramů mletých vloček
1 lžíce sušeného oregana
sůl, pepř

Brokolicové placky mohou být jen samostatně jako večeře, ale ideální jsou i jako příloha k masu.

Postup:

Nejprve si rozdělte brokolici na jednotlivé růžičky, které po omytí uvařte ve vroucí osolené vodě. Brokolici bude stačit pár minut. Po uvaření ji nechejte vychladnout a nakrájejte na malé kousky. Přidejte zbytek ingrediencí a dochuťte solí a pepřem.

Těsto je poněkud tekuté, rukama placky nevytvoříte. Nicméně lžící lze dělat placičky na pečicí papír nebo pánev.

Ženy by měly zvýšit konzumaci brokolice pro její obsah živin v období menses, kdy ztrácejí vždy mnoho železa.

Ano. Takto je to snadné. Následně můžete péct v troubě nebo smažit na pánvi. Já jsem dělala na pánvi, ale na sucho. Nová pánev se osvědčila a tyto věci zvládá skvěle.

My jsme s Honzou obědvali placky jen tak se skvělými českými rajčátky a trochou tatarky jako dip. Podávat k tomu však můžete také vařené brambory či zeleninový salát. Nelča placky dostala doplněné zeleninou ke svačině do školy.

Máte rádi brokolici? Jak ji doma připravujete nejraději?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *