Brokolicové placky

Brokolice je u nás oblíbená zelenina. Nejraději ji všichni doma máme jen lehce upravenou na páře, jako přílohu. Když ji takto vařím, musím vždy udělat alespoň dva kusy. Nel chtěla brokolici i do školy, ale ne jen tak, tak jsme udělali placky a myslím, že se povedly. Chutnalo nám.

Takže recept na zdravou a lehkou variantu oblíbených masových karbanátků je zde.

Ingredience:

1 brokolice
4 celá šťastná vejce
100 ml smetany (použila jsem ovesnou rostlinnou)
2 oloupané stroužky česneku
cca 100 gramů mletých vloček
1 lžíce sušeného oregana
sůl, pepř

Brokolicové placky mohou být jen samostatně jako večeře, ale ideální jsou i jako příloha k masu.

Postup:

Nejprve si rozdělte brokolici na jednotlivé růžičky, které po omytí uvařte ve vroucí osolené vodě. Brokolici bude stačit pár minut. Po uvaření ji nechejte vychladnout a nakrájejte na malé kousky. Přidejte zbytek ingrediencí a dochuťte solí a pepřem.

Těsto je poněkud tekuté, rukama placky nevytvoříte. Nicméně lžící lze dělat placičky na pečicí papír nebo pánev.

Ženy by měly zvýšit konzumaci brokolice pro její obsah živin v období menses, kdy ztrácejí vždy mnoho železa.

Ano. Takto je to snadné. Následně můžete péct v troubě nebo smažit na pánvi. Já jsem dělala na pánvi, ale na sucho. Nová pánev se osvědčila a tyto věci zvládá skvěle.

My jsme s Honzou obědvali placky jen tak se skvělými českými rajčátky a trochou tatarky jako dip. Podávat k tomu však můžete také vařené brambory či zeleninový salát. Nelča placky dostala doplněné zeleninou ke svačině do školy.

Máte rádi brokolici? Jak ji doma připravujete nejraději?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *