Mrkvová bábovka s ořechy

Mrkvová bábovka s ořechy

V pátek ráno se Nel probudila nezvykle brzy. Rozumějte nezvykle brzy i na ní. Tedy ještě před šestou ranní. Ale bylo to dáno tím, že se moc těšila na nadcházející návštěvu, která byla na tento den slíbena. Kamarádi Vilík s Dorinkou a již v šest ráno bylo jasné, že je „přemluví“, aby u nás přespali.

V minulém týdnu maminka těchto dvou roztomilých capartů také slavila narozeniny a žádná oslava nejde bez koláče / dortu říkala Neli. Tak jsme se hned ráno jaly vymýšlení a pečení „dortu“ pro Káju.

Suroviny byly omezené, obchody v šest ráno zavřené, tak jsme byly trošku jako pejsek s kočičkou. Ale výsledek mě mile překvapil. Ač jste sypaly, co zrovna bylo doma, bábovka byla chutná a díky mrkvi a jablíčku vláčná, žádná dusivka.

Ingredience:

350 gramů mouky (použila jsem odhadem 150 gramů hladké pohankové a zbytek dosypala špaldovou)
1 velká mrkev nastrouhaná najemno (odhadem cca 120 gramů)
1 větší jablíčko (strouhala jsem i se slupkou a mělo cca 150 gramů)
1 větší hrst nalámaných / nasekaných vlašských oříšků
1 kypřicí prášek do pečiva (používáme vinný kámen)
100 ml rostinného mléka (měla jsem zbytek ovesného) můžete použít také klasické mléko nebo klidně studenou vodu
120 ml oleje (použila jsem kokosový)
2 vejce od šťastných slepiček
80 gramů kokosového cukru (kdo chce sladit více může, nicméně mrkev i jablíčko již příjemně osladí)

K dozdobení cca 40 gramů kvalitní rozpuštěné čokolády a sekané mandle.

Postup:

Postup je opět velmi jednoduchý. Vše smícháme v jedné míse v kompaktní trošku tužší těsto. Nalijeme do bábovkové formy a pečeme při 180°C asi 45 minut. Hotovou bábovku poznáme tak, že do ní zapíchneme špejli a pokud již těsto uvnitř nelepí, je hotová.

Pečení 45 minut berte prosím s rezervou, každá trouba peče trošku jinak.

Celý proces zvládne hravě také dítě s trochou vaší pomoci. U nás je v poslední době hit očišťování zeleniny a strouhání. Takže já jen dohlížím a kontroluji množství. Nel je trošku megaloman a nejednou jsme pekly chleba skoro ze dvou kil mouky.

Upečenou bábovku vytáhněte z trouby, nechejte 10 minut odpočinout až pak vyklopte na talíř. Takhle „odpočatá bábovka mi vždy krásně vyklouzne z formy. Když ji tento odpočinek nedopřeju a snažím se ji vyklopit ihned, vždy se mi potrhá.

Jakmile nám ještě trošku vychladla, ozdobily jsme ji čokoládu, posypali mandlemi a Nel vyrobila ozdoby, aby bábovka vypadala dostatečně narozeninově.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!