Jahodový narozeninový RAW dort

Na konci června naše Nela oslavila již 2. narozeniny. I když čas běží pořád stejně, mám pocit, že nám to dítko hrozně rychle roste. Ale tohle asi každý rodič zná.

Oslavu narozenin jsme pojali v kruhu nejbližších. A celou vegansky. Včetně dortu, který byl sice hotový za chvilku, ale nebýt naší úžasné Káji, která dodala nejdůležitější ingredienci (datle na korpus dortu) připravili bychom Neli o sfoukáváni svíček a patlání se v krému. Nakonec se však podařilo dort dokončit a všem moc chutnal.

DSC03986

Narozeninový RAW dort s jahodami

Použila jsem klasickou dortovou formu o průměru 24 cm.

Korpus
200 gramů vlašských ořechů
200 gramů vypeckovaných datlí
1 lžíce raw kakaa

Krém
400 gramů kešu oříšků namočených přes noc
1 plechovka kokosového mléka vyšlehaného na kokosovou šlehačku
2 lžíce javorového sirupu
6 lžic kokosového oleje
1 banán
150 gramů čerstvých jahod
šťáva z 1 citrónu
3 jahody a strouhaný kokos na ozdobení

Postup:

Začneme korpusem – vlašské ořechy, datle a lžíci kakaa vložíme do mixéru a mixujeme. Chvilku to potrvá, potřebujete získat lepivou dobře promíchanou směs, která jde lehce vytvarovat do kuličky. Hotovou směs rozdělte na dvě poloviny ze kterých následně vyválejte 2 placky (dle otevírací dortové formy). Já jsem si na dno dala rozřízlý igelitový sáček potřený kokosovým olejem, jistě však dobře poslouží také pečicí papír.

Hotové vyválené pláty dejte chladit do lednice. Ztuhnou asi za 20 minut.

Z namočených a slitých kešu oříšků, citrónové šťávy, banánu, kokosového oleje a sirupu si vyšleháme hladký krém. Mixování zase chvilku potrvá – pokud máte doma méně výkonný mixér, možná se vám nepodaří směs umixovat na úplně hladký krém, což však ve výsledku ničemu až tak nevadí.

V druhé míse si připravte kokosovou šlehačku- tuhou část kokosového mléka vyšlehejte na šlehačku. Hotovou šlehačku smícháme s připraveným kešu krémem.

Teď jsou na řadě jahody, které si podélně rozřízneme. Vytáhneme z lednice dortovou formu s jedním zatuhlým korpusem. Po obvodu naskládáme jahody řeznou stranou ven. Takto připravenou „kostru“ dortu vyplníme připraveným krémem. Přiklopíme druhou korpusovou plackou a dáme zatuhnout minimálně na 3 hodiny do lednice. Pokud chcete co nejdříve ochutnávat, šoupněte ho na hodinu do mrazáku. Zatuhne rychleji.

Ztuhlý dort posypeme strouhaným kokosem a ozdobíme čerstvými jahodami. Zaručuji, že bude chutnat všem. Včetně milovníků klasických dortů s těžkým máslovým krémem.

2 komentářů

  1. Dobry den,
    S podobnym kremem nemam jeste vubec zadne zkusenosti. Kdyz budu dort prevazet do restaurace, neroztopi se krem, kdyz bude z kokosoveho oleje? Vim ze ten se rozpousti uz pri dost nizkych teplotach. Resp. Jak dlouho vydrzi tuhy mimo lednici? Moc dekuji za

    1. Dobrý den Alčo,

      my jsme ho na stole v teple měli relativně dlouho a nikterak významně se neroztopil. Myslím, že třeba půlhodinovou cestu autem zvládne v pohodě. Pak doporučuji před podáváním znovu dát do lednice, aby se vám dobře krájel. Nebo před cestou autem lehce dort namrazit a jahodami dozdobit až na místě (aby nebyly zmrzlé a rozblemcané).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.