Vánočka z kvásku – jemná a nadýchaná

Vánoce jsou již opravdu za dveřmi. My jsme to v posledních letech pojali zcela nekonzumně a rozumně. Takže hlavně v klidu spolu a bez zbytečného stresu a honění se za něčím. Máme doma pohodu, upečené perníčky, vyrobená přáníčka a zapálenou svíčku. Doporučuje 10 z 10 rodin si užívat sebe navzájem, než se za něčím honit. 🙂

Vánočku jsem upekla již minulý týden. Měli jsme na ní chuť, tak proč čekat až do Vánoc, že jo. Hecla jsem se a experimentovala s kváskem. Chtělo to svůj čas a péči, ale myslím si, že výsledek stál za to. Tak se o recept musím podělit.

Vánočka je úplně obyčejná, bez rozinek oříšků jen nahoře posypaná sekanými mandlemi. Ovšem vaší kreativitě a nápadům se meze nekladou a můžete si ji jakkoliv vylepšit. Vsledná vánočka má trošku „nakyslou chuť“ přesně takovou, jakou kváskové pečivo má mít.

Pracovala jsem s žitným kváskem, i když jsem se v různých knihách dočetla, jak je do sladkých těst lepší používat kvásek pšeničný. Myslím, že to ničemu nevadilo a já jsem nemusela kvásek překrmovat na jiný.

Ingredience na rozkvas:

3 polévkové lžíce žitného kvásku (pokud nemáte dostatečně rozkvašeno, aby vám zbylo na příště musíte ještě rozkvasit)
150 gramů hladké špaldové mouky
65 gramů vlažné vody
40 gramů kokosového cukru

Dále do těsta:

300 gramů hladké špaldové mouky
1 žloutek
130 ml kokosového mléka
100 gramů másla (kdo nemůže dá ghee nebo Alsan)
80 gramů kokosového cukru

Před pečením na posypání:

vaječný bílek
mandlové lupínky


Postup:

Musíte dobře časově plánovat, aby vám to nevyšlo tak, že rozkvas bude hotový pozdě v noci nebo příliš brzy ráno. Tohle je moje specialita. Vždy se pro něco nadchnu a pak zapomenu, kolik je hodin a musím vstávat třeba ve tři, aby mi těsto nepřekynulo.

Takže smíchejte všechny ingredience na rozkvas – bude hodně tuhý, ale kvašením bude krásně měknout. Nebojte se toho. Trvalo to asi 6 hodin.

Po rozkvašení si do druhé misky odvažte špaldovou mouku a přidejte teplé mléko ve kterém jste rozmíchali žloutek, kokosový cukr a máslo. Je na čase přidat rozkvas a nyní pořádně míchat a hnětat. Kdo máte doma hnětacího robota, máte ušetřenou práci. Kdo ho stejně jako já nemáte, budete mít pořádné svaly na rukou. Hnětení je poměrně náročné a zdlouhavé, ale dejte těstu opravdovou péči. Výsledek potom stojí za to.

Tak a teď bude těsto znovu kvasit. Dala jsem mu dalších 6 hodin. Pokud máte doma tepleji, myslím, že by vánočka zvládla nakynout i dříve.

Po vykynutí přijde čas na motání. Poprvé jsem se jala motání vánočky ze šesti pramenů najednou. No a jsem na tohle vážně antitalent. Na Youtube najdete spoustu videí a jistě podle toho pochopíte, protože píšou a říkají, že to pochopí prostě každý. Ale asi jsem speciální případ. 🙂

Celé těsto jsem rozdělila na 12 dílů, udělala jsem z toho 2 menší vánočky (jednu jsem nechala doma a druhou poslala babičce do Poličky). Jednotlivé bochánky nechejte na stole přikryté utěrkou 15 minut odpočinout.

Poté již udělejte stejně dlouhé „hady“ a vánočku smotejte do požadovaného tvaru.

Hotové vánočky jsem přemístila na plech vyložený pečicím papírem a zakryla potravinařskou folií. Kynutí bude trvat dalších 12 hodin. A opravdu jim ten čas dopřejte. Nechala jsem kynout přes noc. V místnosti by nemělo být úplně teplo. Nejlépe kolem 15 – 18 stupňů. Tuto noc jsme tedy v ložnici nespali sami, ale na zemi vedle nás odpočívaly vánočky.

Honza tvrdil, že to vonělo jako v pivovaru, jak probíhal proces kvašení.

Druhý den ráno zapněte troubu na 250°C. Než se trouba vyhřeje, vánočky potřete bílkem a hojně posypejte sekanými mandlemi. Jakmile bude trouba vyhřátá, dejte do ní vánočky na 5 minut. Následně troubu pootevřete, odvětrejte a stáhněte teplotu na 180°C a pečte dalších 25 minut.

A je hotovo! Stačí nechat vychladnout na mřížce a můžete se do ní pustit. My ji ochutnávali ještě vlažnou a chutnala nám jen tak suchá. Pochvaly a žádost o recept přišel i od babičky, která dostala druhý kus, tak věřím, že bude chutnat i vám.

Inspiraci na vánočku jsem hledala v kuchařce „Kváskové pečení“, ale celou řadu věcí jsem si upravila podle sebe.

Tak ať vám vánočka chutná a krásné adventní dny plné pohody přejeme!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *