Vánoce: Melasové sušenky s kořením

Druhým vánočním receptem jsou melasové sušenky. Tedy měla jsem v plánu dělat perníčky, ale jako znáte to pečení s dětmi. Člověk míní a dítě za pochodu mění. Naštěstí je to jedlé, i když to zprvu nevypadalo, že by těsto drželo pohromadě.

Perníčky to však moc nepřipomíná. Spíše sušenky – melasa chuť tradičního perníkového koření přebila. Specifickou chuť zde hraje také kokosový olej. Nebojte se toho, že je těsto dost lepivé (chvílemi až polotekuté – v lednici přes noc kokosák pěkně ztuhne).

Ingredience:

2 hrnky špaldové celozrnné mouky
2 lžičky mletého zázvoru
2 lžičky perníkového koření
1 zarovnaná lžička jedlé sody
1/4 hrnku panely
1/4 hrnku kokosového oleje
1/4 hrnku tmavé třtinové melasy
1/4 hrnku neslazeného (nejlépe domácího) jablečného pyré
3 lžíce rostlinného mléka

wp_20161203_09_59_21_pro

Postup:

Ve velké míse si smícháme veškeré sypké ingredience.

Ve druhé střední míse elektrickým šlehačem vyšleháme panelu s kokosovým olejem. Krásně se spojí a udělají zajímavou homogenní hmotu. K vyšlehané směsi přidáme jablečné pyré, melasu a rostlinné mléko a opět pořádně zašleháme.

Hotovou směs přilíváme do mísy se suchými ingrediencemi. Odolejte pokušení přidávat další mouku. Těsto je opravdu řidší a hotová koule se jemně roztéká.

Hotové těsto vložte do igelitového sáčku a šup s ním do lednice. Budete překvapeni, jak přes noc hezky ztuhne.

Válejte na pomoučeném válu – s těstem se opravdu příjemné pracuje. Pečeme na 180 °C asi 10 minut – ale tohle si pohlídejte, každý trouba peče jinak.

Upečené sušenky / chcete-li perníčky jsou ihned měkké, mají zajímavou chuť a u nás si své místo jistě najdou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *