Tuňákové placky: rychlé a chutné

Rybí placky jsou skvělý způsob, jak nenásilně dostat zdravé rybí maso do dětského jídelníčku. Ne, že by u nás byly ryby problém. Nel má ryby moc ráda. Nejraději u babičky v létě griluje pstruha a k němu kukuřici.

Zpátky k tuňákovým plackám. Základem je dobrý tuňák v plechovce ve vlastní šťávě (z těch lepších Rio Mare nebo například obyčejný tuňák z Lidlu) obsahuje vysoké množství Omega-3, ale také Omega-6 mastných kyselin a mimo jiné je skvělým zdrojem bílkovin.

Tyto placky jsou nastavené bramborami, takže k podávání stačí trocha zeleniny. Tuňákové placičky však můžete také vložit mezi hamburgerové bulky potřené oblíbeným dipem a obložit zeleninou – vytvoříte tak originální fish burger.

Tyto placičky jsem pošplíchala olejem a pekla v troubě. Přijde mi toto zpracování lepší než smažení.

Ingredience:

– 30 gramů mraženého hrášku
– 300 gramů brambor
– 180 gramová plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
– 1 celé šťastné vejce
– 1 – 3 lžíce pohankové mouky (nebojte se ve výsledku pohanku nepoznáte)
– olivový olej
– sůl a pepř k dochucení


Postup:

Brambory uvařte klasicky, jak jste zvyklí. Těsně před koncem vaření brambor přidejte mražený hrášek. Stačí mu opravdu pouze 2 – 3 minutky, aby rozmrznul. Jakmile brambory s hráškem po uvaření trošku vychladnou, šťouchadlem na brambory nebo vidličkou je rozmačkejte.

Přidejte slitou plechovku tuňáka, vejce a dochuťte solí a pepřem. Důkladně promíchejte. Podle potřeby použijte k zahuštění pohankovou mouku. Mně stačily necelé 2 lžíce a směs byla kompaktní.

Hotovou směs rozdělte na cca 10 dílů ze kterých na pečicím papíru vytvarujte vyšší zhruba 2 cm placky. Lehce postříkejte olivovým olejem a pečte dozlatova v předehřáté troubě na 200°C.

Nelince moc chutnalo. Podávala jsem s čerstvě nakrájenou zeleninou. Dokázala bych si k tomu představit také nějaké dobrý dip např. ze zakysané smetany s troškou pažitky nebo česneku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *