Špaldový bochník s vlašskými ořechy

Je neděle. Venku počasí nic moc. Tátu máme v práci, tak jsme si s Neli udělaly holčičí dopoledne. Hrajeme si, vaříme, popíjíme kafíčko a je nám krásně.

Večer jsem si dala rozkvasit kvásek, že po delší odmlce zase upeču nějaký dobrý pecen. Ráno jsem však zjistila, že nemám mouku, avšak se nám nikam nechtělo. Tak jsme se jali experimentovat.

Vznikl z toho báječný špaldový bochník se spoustou vlašských oříšků. Zprvu jsem se lekla barvy těsta, které při kynutí vypadalo nevábně (celé zešedlo), ale následná vůně a vzhled mě ujistil, že to bude dobrota.

Pokud by vás kváskové pečení zajímalo, existuje skvělá FB skupina Pečem Pecem, která mi především v začátcích byla velkým pomocníkem.

Recept na špaldový bochník:

Večer si dáme rozkvasit 40 gramů aktivního žitného kvásku s 200 gramy žitné chlebové mouky a 200 ml vlažné vody.

Po 12 hodinách – po nakynutí kvásku si 2 lžíce odložíme do skleničky zase na příště a nachystáme si těsto.

250 ml vlažné vody
300 gramů celozrnné špaldové mouky
300 gramů hladké špaldové mouky
15 gramů soli
1 lžíce kmínu
2 vrchovaté hrsti nalámaných vlašských ořechů

WP_20160717_17_21_08_Pro

Postup:

250 ml vlažné vody rozmícháme s rozkvasem a postupně přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto. Zakryjeme potravinářskou folií (aby těsto dýchalo, uděláme do ní pár dírek) a necháme 30 minut kynout na teplém místě.

Po půl hodině těsto znovu prohněteme a necháme kynout další hodinu. Po hodině kynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál a překládáme. Dostatečně přeložené těsto vložíme kynout do vysypané ošatky (spojem nahoru) alespoň na 2 hodiny.

Po hodině a půl kynutí si dáme rozehřát troubu na 250°C i s plechem, na kterém se bude chléb péci.

Jakmile je trouba dostatečně předehřátá, vyklopíme chléb na rozehřátý plech a šoupneme do trouby. Do starého plechu na dně trouby nalijeme hrnek ledové vody (zapaříme troubu) a pečeme na 250°C 10 minut.

Po 10 minutách troubu pootevřu, stáhnu teplotu na 180°C a pečeme ještě asi 35 minut. Sleduji barvu a tón (upečený chleba dutě zvoní).

Kváskové pečení je super – chleba chutná skvěle, vydrží dlouho chutný a nádherně vám provoní domácnost. Kdo by chtěl kváskové pečení vyzkoušet, nabízím náš již silný žitný kvásek k pokusům. Předání v Brně, Frýdku-Místku a přilehlém okolí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *