Muffiny s celým mákem a citronem

Citron a mák = dokonalá kombinace. Večer se zrodil požadavek na muffiny ke snídani. Tak jsme se ještě v 9. večer s Nel vrhly na zásoby a muffiny společně upekly. Děti je s vámi hravě zvládnou, tak je nechejte pomáhat. Uvidíte, jak jim výsledek bude chutnat.

Než začneme se samotnou přípravou surovin, předehřejte si troubu na 180°C.

 

Věděli jste, že mák obsahuje 12x více vápníku než kravské mléko.

Ingredience:

120 gramů NEMLETÉHO máku
170 ml mléka – použily jsme s Nel domácí lískooříškové
185 gramů mouky – doporučujeme špaldovou celozrnnou
2 lžičky vinného kamene (kypřicího prášku bez fosfátů)
špetka soli
100 gramů rozpuštěného másla
50 gramů kokosového cukru
2 celá vejce
4 lžíce citronové šťávy
kůra z 1 BIO citronu, nastrouhaná najemno

Hrst nasekaných mandlí na posypání

Postup:

U nás se nehraje na míchání ingrediencí zvlášť a nějaké postupné míchání, nedej bože přesně pořadí přisypávání jednotlivých surovin. Tohle s dětmi opravdu nejde. Nebo alespoň s těmi mými ne.

Nelča od malička ráda pomáhá, ale na nějaké postupy mi zvysoka kašle. A pečeme většinou proto, že z toho mají děti radost, naučila mě nelpět na malichernostech. Zkrátka buď to vyjde a bude to super, nebo to prostě nevyjde. I takové věci se stávají.

Takže my jsme jednotlivé ingredience přidávaly podle toho, jak nám šly pod ruce. Mouka, kypřicí prášek, špetka soli a cukr. Rozklepnout vajíčka, nasypat mák, přilít vlahé mléko. Nastrouhat kůru z citronu, pozor na prsty. A pak z něj vymačkat šťávu.

Nejvíce času nám zabralo vybírání pecek citronu z těsta, které se tam záhadně dostaly.

Nakonec rozdělit těsto do 12 mufinkových formiček. Nám to vyšlo akorát. Košíčky jsme naplnily doplna. Máme rádi mufinky hezky vysoké. Nelča chtěla mufiny něčím posypat.

Mandlové plátky jsme nenašly, tak jsme nasekaly mandle celé. Upečeným mufinům dodaly křupavost a myslím, že k celému receptu skvěle sedly. A šup s nimi do trouby. Zapomněla jsem měřit čas, ale tipuji, že tam byly zhruba 20 minut. Hotové mufinky poznáte podle zlátnoucích okrajů nebo po zapíchnutí špejle do těsta.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *