Mrkvový chlebíček

Mrkvový chlebíček je vláčný a doslova se rozplývá na jazyku. Peče se v chlebové formě, ale myslím, že by to šlo třeba i v dortové nebo v klasickém vyšším plechu. Pak by však bylo potřeba dávku zdvojnásobit. V základu je to „docela obyčejný chlebíček“. Jde z něj však docela snadno udělat luxusní variantu – polít hořkou čokoládou, udělat citronovou polevu nebo použít těsto jako základ jako dortový korpus.

Na začátku si předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu pořádným vymazáním a vysypáním moukou nebo vyložte pečicím papírem tak jako já.

Ingredience:

220 gramů špaldová hladká mouka
1 sáček kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
2 čajové lžičky skořice
3 velká vejce
1/2 šálku oleje (použila jsem olej z vlašských ořechů)
350 gramů najemno nastrouhané mrkve
100 gramů pokrájených sušených švestek
2 hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů

 

Věnujte pozornost i tomu, jakou mrkev kupujete. Například při výrobě takzvané „baby mrkve“, která se prodává balená, jsou používány různé chemické lázně, aby mrkvičky byly jedna jako druhá. Máte-li možnost, kupujte mrkev od opravdu vyzkoušeného pěstitele na trhu.

Postup:

Nejvíce času a práce zabere strouhání mrkve. Ale věřte, že to za tu práci stojí. Potom již stačí jen smíchat všechny ingredience dohromady. Začněme těmi suchými. Mouka, kypřicí prášek, špetka soli, skořice. Potom stačí zašlehat celá vejce, přidat olej. Těsto bude tuhé, nic se však nebojte.

Teď je ten správný čas na vmíchání nastrouhané mrkve. Již po krátkém míchání začne těsto řídnout. Na závěr přidáme pokrájené švestky a nasekané ořechy, vlijeme do formy a dáme péct.

Pečeme asi 40 minut. Ale kontrolujte špejlí, zda je již hotovo. Než vyklopíte chlebíček z formy, nechejte ho chvíli vychladnout. Musím říct, že i když zde není žádný přidaný cukr (kromě toho z mrkve a sušených švestek) byl tak akorát sladký a příjemně vláčný.

Mně i Nel chutnal moc. Rozhodně se stane našim oblíbeným receptem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *