Loupáky s mákem

Zavedli jsme doma kromě společných večeří také společné snídaně. Ať nám ten den začne krásně. Rodinně. Pro mě to však znamená velkou vařicí výzvu. Neli i Honza jsou dost mlsní a je těžké jim občas oběma vyjít vstříc.

Při procházení receptů jsem narazila na loupáky. Tak jsem recept upravila do veganské podoby bez rafinovaného cukru a máme 12 kousků makových loupáčků.

Nutno dodat, že mák je skvělým zdrojem vápníku. Proto s ním rozhodně nešetřete. Dělala jsem loupáky z půl kila mouky – vzniklo 12 opravdu velkých loupáků – pro nás je to hrozně moc. Teď s nimi podělím sousedy a příště udělám z poloviční dávky.

Ingredience:

500 gramů celozrnné jemně mleté špaldové mouky
1/2 balíčků sušeného droždí
3 zarovnané lžíce rýžového sirupu
špetka soli
50 gramů oleje (použila jsem olej z vlašských ořechů)
250 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové)

WP_20151116_09_23_38_Pro

Postup:

Postup přípravy těsta je velmi jednoduchý. Veškeré ingredience nasypejte do mísy a zpracujte v hladké a vláčné těsto. Následně těsto rozdělte na čtyři bochánky, které nechejte pod utěrkou kynout zhruba 45 minut.

Po vykynutí jsem každý z bochánků rozdělila na tři díly. Loupáky s mákem mohou mít řadu podob. Část jsem smotala v rohlíky a z části jsem udělala uzly.

Hotové výrobky přendejte na plech a nechte kynout dalších 45 minut. Mezitím si řádně předehřejte troubu na 180°C. Po vykynutí potřete rostlinným mlékem a řádně zasypte celým mákem. V troubě pečte zhruba 20 minut.

Loupáky jsem pekla večer a jedli jsme je druhý den k snídani. Jsou krásně vláčné, měkké a díky rýžovému sirupu nasládlé.

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.