Domácí rostlinná „mléka“

Oříškové „mléko“, rýžové „mléko“, kokosové „mléko“ a další. Znáte rostlinné nápoje a jejich benefity?

Vyrábět si doma rostlinná „mléka“ je velmi jednoduché a nenáročné. Není na to potřeba zvláštní vybavení kromě obyčejného mixéru (ovšem tyčový si s výrobou moc neporadí) a síťka nebo ještě lépe kousek plátýnka. Je možné si pořídit také některý z přístrojů na výrobu rostlinného mléka. Upřímně, je to však zbytečné a drahé.

Univerzální recept na rostlinná „mléka“:

Obecný postup přípravy je zalít 100 gramů obilnin, semínek nebo ořechů jedním litrem studené vody a nechat několik hodin (nejlépe přes noc) namáčet.

Nejlepší je však zkoušet a najít si vlastní poměr. U nás doma třeba preferujeme mléko hustší a krémovější, proto používám na 100 gramů suroviny cca 600 ml vody, ale někomu nevadí „vodovější“ a dá si tedy v tomto případě klidně celý litr vody.

„Mléko“ si můžete vyrobit právě takové, na jaké máte zrovna chuť. A to je skvělé. Navíc ušetříte fakt dost peněz. Viděli jste kolik peněz za litr rostlinného nápoje bez fujtajblíků stojí ve zdravé výživě? Je zajímavé si cenu spočítat doma a porovnat s kupovaným.

Vraťme se však k výrobnímu procesu.

Přes noc namočenou surovinu slijte a důkladně propláchněte. Zbavujete se tak antinutričních látek a veškeré živiny z nápoje budou lépe vstřebatelné.

Vybranou surovinu dáte do mixéru, doplníte čerstvou vodou, přidáte špetku himalájské soli – zvýrazní chuť hotového nápoje,(eventuálně přidáte datle či rozinky k dochucení / doslazení) a pár minut mixujete, dokud nedostanete napěněné „mléko“. A máte téměř nebo někteří již zcela hotovo.

Pokud chcete používat do kaší a na pečení není potřeba ani cedit. My používáme dost na pití a tak cedím. Ořechovou drť následně zpracuji do muffinů, přidám do kaše, uděláme raw kuličky. Je totiž škoda ji jen tak vyhodit.

Naše osobní tipy na výrobu rostlinných nápojů

  • „Mléko“ si můžete také libovolně ovonět. Například mletou vanilkou, skořicí nebo jiným oblíbeným kořením.
  • Pokud chcete z nápoje udělat doslova „superpotravinu“ přidejte k namáčení vybrané suroviny také kousek mořské řasy (wakame, kombu nebo třeba nori). „Mléko“ bude mít hned jiné výživové hodnoty.
  • Rostlinná mléka se mohou připravovat z obilovin (oves, pohanka, rýže nebo quinoa). Další možností jsou mléka z ořechů a semen. U nás s přehledem vede lískový oříšek a hned za ním je „mléko“ makové, které má velmi specifickou a příjemnou chuť.
  • „Mléko“ uchováváme nejdéle 3-4 dny v lednici.

Makové „mléko:“

Makové „mléko“ je velmi výživný. Věděli jste, že mák patří mezi nejzdravější potraviny na planetě? Je nejsilnějším zdrojem vápníku, obsahuje ho dokonce 15x více než klasické kravské mléko. Také tlumí bolest hlavy a pomáhá s nespavostí.

Podobně jako u mandlového mléka je i makové „mléko“ velice zásadité. A také obsahuje hodně kvalitního tuku.

Oříškové „mléko:“

Oříškové nápoje jsou bohaté na vitamíny skupiny B, omega 3 a 6 mastné kyseliny, zinek, draslík a mnohé další. Pokud použijete vlašské oříšky, které jsou tučné, doporučuji přidat více vody. Lískové oříšky zase patří k nejbohatším zdrojům vitamínu E, který ochraňuje buňky a musím uznat, že je pro nás tou nejchutnější variantou rostlinného mléka.

Pokud si rostlinné nápoje kupujete vyhněte se těm instantním sušeným. Tedy těm v prášku. Kvalitních surovin ve většině případů obsahují minimum a přidává se do nich částečně ztužený tuk a v drtivé většině také glukózový sirup.

Vyrábíte si doma také vlastní rostlinné nápoje? Které máte nejraději? 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *