Kynutý makový závin

Milujeme doma mák. Od makového mléka, přes makový olej do kaše až po makovou zmrzlinu – tu opravdu doporučuji vyzkoušet. Když se doma Nel ptám, co upéct jsou to muffiny nebo makovec. Přijala jsem tedy výzvu a poprvé upekla makový závin a rovnou kynutý.

Věděli jste, že maková náplň nerozlučně patří k české, případně středoevropské kuchyni?  A aby byla náplň šťavnatá a vláčná, musí být mák čerstvý.

K pečení jsem použila minimum cukru, mouku celozrnnou špaldu a myslím, že výsledek překvapil nejen mě. Maková semínka jsou navíc významný zdrojem vápníku a je ho v něm mnohem více než v mléčných výrobcích nebo sýrech.

Ingredience na těsto:

90 ml mléka (použila jsem domácí makové)
250 gramů celozrnné špaldové mouky
15 gramů čerstvého droždí
30 gramů změklého sádla (ano, opravdu sádlo, nebojte se toho)
1 vejce
1/2 lžičky soli

Ingredience na makovou náplň:

150 gramů mletého máku
225 ml mléka (použila jsem opět makové)
6 lžic rybízové marmelády
50 gramů kokosového cukru
šťáva z 1 citronu + kůra z citronu (použijte BIO citron)

Postup maková náplň:

Makové mléko si nalijeme do hrnce, vsypeme mák a dáme vařit. Poctivě, opravdu poctivě mícháme a vaříme 10 minut. Mám osvědčeno, že těch 10 minit je nezbytné minimum proto, aby maková náplň nebyla suchá. Nechceme přeci žádnou buchtu dusivku. Do uvařené makové náplně nakonec vmíchejte zbytek ingrediencí. Tedy rybízovou marmeládu, cukr a citron společně s citronovou kůrou.

Než směs použijete jako náplň, je potřeba ji nechat řádně vychladnout, aby nám netrhala těsto.
Mezitím, co bude náplň chladnout, připravte si těsto na samotný závin.

Postup těsto na závin:

Do mírně zahřátého mléka rozdrobte droždí. Následně rozmíchejte a začněte přisypávat další ingredience. Celozrnnou špaldovou mouku, změklé sádlo, jedno celé vajíčko a špetku soli. Těsto řádně zpracujte. Je tužší, kdo má doma robota, může mu tento úkol svěřit. Kdo nemá hněte hezky ručně, bude to chvilku trvat, ale věřím, že výsledek za tuhle chvilku práce opravdu stojí.

Uhněte těsto nechejte volně na vále (přikryté utěrkou) kynout zhruba 30 minut.

Těsto je po 30 minutách dostatečně odpočinuté a vy s ním můžete dále pracovat. Na pomoc si vezměte váleček a vyválejte rovnoměrný čtverec. Tipla bych tak 35 x 35 cm – tak aby těsto nebylo příliš silné.

Doprostřed rozprostřete makovou náplň. Jeden konec závinu nechejte cca 3 cm bez náplně. Poslouží nám k „zalepení“ závinu. Volnou část závinu potřete vodou a začněte závin rolovat. Potřená část těsta bude celý závin uzavírat.

Pozor, spoj závinu musí být po přesunutí na plech vždy dole. Aby nedošlo během pečení k rozevření nebo popraskání závinu.

Takto připravený závin, který jste přesunuli na plech nechejte ještě 45 minut kynout. A následně pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C asi 35 minut.

Čerstvý závin s dobrou kávou po ránu rozjasní nejednu domácnost. Opravdu, vyzkoušeno! Pečete doma kynuté záviny, čím je nejraději plníte?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *