Křupavý květákový krém

Křupavý květákový krém

Venku již asi opravdu nastal podzim. Letní šaty a bosé nohy jsme o víkendu vyměnili za svetry a baleríny, je na čase si zahřát bříško nějakou dobrou polévkou. A kdo jste ještě neobjevili kouzlo pečené cizrny, tak máte nejvyšší čas.

Květák je u nás doma velmi oblíbená zelenina. Já ho mám nejraději pokapaný konopným olejem a upečený se solí a bylinkami. Honza má rád uvařený na páře a Nelinka má nejraději květákové polévky. Tak jsem ji pro jednou udělala trochu jinak a vylepšila o křupavé kuličky. A ani kapka nezůstala!

Kromě polévky ji můžete totiž mlsat jen tak večer u seriálu místo nezdravých brambůrků a tyčinek.

Ingredience na polévku:

1 hlávka květáku
5 kusů menších brambor
2 velké cibule
4 stroužky česneku
1 litr poctivého zeleninového vývaru
olivový olej

Ingredience na křupinky:

200 gramů předem uvařené cizrny (lze použít řádně okapanou z plechovky)
2 lžičky uzené papriky
olivový olej
sůl

14359661_10207592403267812_1107293081_o

Postup pečená cizrna:

Jednoduše v misce promícháme cizrnu s olejem, uzenou paprikou a solí. Celý obsah vysypeme na plech a při 180 °C pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Zkrátka do křupava.

TIP: Cizrnu můžete obalit v jakémkoliv koření, které máte rádi. Já mám ráda pálivěhší, ale zkoušela jsem cizrnu na sladko se skořicí a taktéž mě mile překvapila.

Postup polévka:

Nejdříve si nakrájejte cibuli a česnek na malé kousky a na trošce oleje do zhnědnutí restujte. Poté přidejte na růžičky rozebraný a očištěný květák, nakrájené brambory. Chvíli společně restujeme. Následně zalijeme vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí. Celý proces trvá asi 20 minut.

Následně polévku řádně rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí. Podáváme s pečenou cizrnou.

Co o květáku (ne)víte?

  • Nikdy nevyhazujte košťál – právě v košťálu je velké množství prospěšných látek (vysoký obsah vitamínu K a fytosterolů – snižují hladinu cholesterolu v krvi).
  • Květák se dá jíst i syrový –  nepřijde tak o všechny své vitamíny. Některé jedince však může nadýmat. Můj tip je rozmixovat v mixéru – vznikne struktura podobná kuskusu a je to moc dobrá raw pochoutka se sušenými rajčaty.
  • Velký obsah vitamínu C – věděli jste, že květák obsahuje více vitamínu C než citrusové plody? Kromě toho je také bohatým zdrojem vlákniny a dietology je doporučovat k redukční dietě.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!