Křupavé slané tyčinky

Cukroví. Všude samé cukroví. Teda u nás doma se nachází jen perníčky, talířek celozrnného lineckého a talířek vlaškoořechových pracen. Pro vánoční návštěvy, aby se neřeklo. Když jsem se ptala muže, jaké cukroví bych měla upéct pro něj – řekl, že je mu to jedno, jen ať je slané. Takže, výzva přijata.

Včera jsme se s Neli daly na výrobu slaných tyčinek. Experiment, z věcí co se zrovna doma nacházely, ale výsledek je super. Příště místo tyčinek zkusím vykrájet sušenky, s těstem se pracovalo vážně moc dobře.

Ingredience:

2,5 hrnku mouky (použila jsem hladkou špaldovou napůl s žitnou chlebovou)
1/2 balíčku sušeného droždí
1 lžička soli
1 hrnek vody
3 lžíce olivového oleje
a bylinky – použila jsem římský kmín a oregano přímo do těsta

Na posypání:

horká voda s lžící sody
černý a bílý sezam
mák
hrubozrnná sůl
sušené bylinky

WP_20151216_14_38_35_Pro

Postup:

Postup je opět velmi jednoduchý. Ze všech ingrediencí vypracujte nelepivé těsto. Následně ho přikryjte a nechejte alespoň hodinu kynout a odpočívat na teplém místě.

Po vykynutí (zvětší dvojnásobně objem) vyválejte tenkou placku. Vyválenou placku potřete horkou vodou se sodou (tyčinky se budou pěkně lesknou a sypání na nich bude hezky držet). Následně rozkrájejte na tyčinky požadované délky a tloušťky.

Vložte do předem na 200°C vyhřáté trouby a pečte do zezlátnutí. Zhruba 10 minut jedna várka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.