Hummus

Co si vegani mažou na chleba, do čeho máčí zeleninu a po čem se mohou utlouct? Rozhodně po hummusu! Hummus je totiž nejen skvělý svou chutí, ale je to jídlo zdravé a bohaté na všecko! 🙂

A přitom se skládá jen z pěti surovin, které má téměř každý doma a připravené je za pár minut. Jak již z mých receptů znáte – stačí naházet do mixéru, dvě minuty mixovat a máte hotovo.

Základní hummus:

1 hrnek přes noc namočené a ráno uvařené cizrny
3 lžíce tahini pasty (dbejte na kvalitu je to v chuti fakt poznat)
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl a pepř na dochucení

petrželka kudrnka na ozdobu a dochucení

Postup:

Všechny ingredience kromě petrželky kudrnky naházejte do mixéru a na plný výkon mixujte asi 2 minuty. Získáte tak hladkou a nadýchanou pastu.

Pokud se vám zdá výsledná struktura moc hrubá a hustá, přilijte trošku vody, která vám zbyla z vaření cizrny. Nyní je hotovo. Doporučuji posypat kudrnkou a pokapat ještě olivovým olejem.

Hummus se sušenými rajčaty a bazalkou

Sušená rajčata a bazalka. Božská kombinace. A pokud tuto božskou kombinaci spojíte ještě s tradičním hummusem, získáte dokonalou pomazánku k čerstvému kváskovému či k právě utržené zelenině z vlastní zahrádky.

WP_20160607_18_34_26_Pro

Ingredience:

1 hrnek přes noc namočené a ráno uvařené cizrny
3 lžíce tahini pasty (dbejte na kvalitu je to v chuti fakt poznat)
10 sušených rajčat naložených v oleji
2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl a pepř na dochucení

Postup:

Postup je úplně stejný jako u základního receptu na hummus. Akorát přidáte rajčata a bazalku. Zde již na posypání nepoužívám kudrnku. I bez ní je chuť hummusu dost výrazná.

Tipy na závěr:

Noc předem namočenou cizrnu vařím asi hodinu. K vaření přidávám pro lepší stravitelnost řasu wakame a během vaření luštěninám působím šok nalitím ledové vody v době bodu varu.

Pokud se rozhodnete udělat hummus a nemáte uvařenou cizrnu, použijte tu v plechovce. Vždy mám doma plechovku poslední záchrany, když nevím co vařit. Doporučuji cizrnu od Bioline.

Pokud hummus chcete dát dětem, uberte na česneku. Dva stroužky českého paličáku jsou tam poměrně dost cítit.

Co do hummusu přidáváte vy? Sem s tipy na oblíbené kombinace, ať také vyzkoušíme něco nového.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *